Maltu si zamilujete během chvilky! Není snad na zemi místo, kde by se na tak malé ploše setkalo dobré jídlo a počasí, moře a historie... A právě odtud pochází recept na lahodného dušeného králíka, který si přivezla redaktorka Stáňa.
Suroviny
Postup
Část vína nalijte do mísy, přidejte část šalvěje a bobkových listů a osolte, opepřete. Promíchejte, v marinádě obraťte králíka a nechte necelou hodinu odležet.
Mezitím nalijte do velkého rendlíku trochu oleje a za častého míchání opečte cibuli a česnek, aby cibule zesklovatěla. Zmírněte oheň. Přidejte rajčatovou pastu, nakrájená rajčata, kořenicí směs, bobkové listy a zbylé víno a trochu vody. Přiklopte, dokud směs nedosáhne bodu varu. Jakmile směs začne vřít, odstavte ji.
Králíka vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami. Marinádu přeceďte a odložte. Králíka osolte a opepřete, v pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte ho dozlatova. Přidejte trochu šalvěje. Chcete-li, můžete ho upéct v předehřáté troubě, potřeného trochou olivového oleje a s vetřenou šalvějí, solí a pepřem.
Králíka vložte do rajčatové směsi, přiklopte, navrch položte rajčátka na větvič- ce a na velmi mírném ohni duste 90 minut, asi 5 minut před koncem přidejte hrášek. Vysychá-li směs v rendlíku příliš rychle, přilijte trochu marinády. Směs lze rovněž dusit zakrytou v troubě při cca 170°C. Podle chuti ozdobte olivami.
NĚCO NAVÍC
Podávejte se špagetami a spoustou strouhaného sýra nebo s čerstvým světlým maltským chlebem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dej mi hrášku aneb Nejlahodnější hráškové recepty(29 receptů)
- Výběr pro milovníky poctivé porce masa(42 receptů)
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů)