Dýňový cheesecake uchvátí svou výraznou barvou – a ta chuť! Stačí lžičkou rozbít karamelovou krustičku a pustit se do krémové oranžové slasti pod ní. Podzim snad nikdy nebyl sladší! Pečený dýňový cheesecake voní po perníku, který tvoří základ dortu, a také jsme perníkové koření přidali do krémové náplně. Zkrátka pohádka na talíři.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C, formu o průměru 18–20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Perníčky a ořechy nasekejte sekáčkem nebo nastrouhejte a promíchejte. Máslo rozpusťte a nalijte na směs perníčků a ořechů. Prsty vypracujte drobenku a vtlačte ji na dno dortové formy. Pečte 10 minut a pak nechte mírně zchladnout.
Teplotu v troubě ztlumte na 120 °C a na její dno vložte pekáček s vodou. Dýňové pyré prošlehejte s ricottou, smetanovým sýrem, medem, vanilkou, kořením a škrobem. Nakonec po jednom zašlehejte vejce.
Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu, nebo až jsou okraje pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout v troubě a poté dejte cheesecake minimálně na 2 hodiny do chladničky (nejlépe však přes noc).
Vychlazený cheesecake rovnoměrně posypte cukrem a pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujte. Ozdobte připravenými ořechy.
NĚCO NAVÍC
Dýni oloupejte, nakrájejte na menší kousky, lehce posypte třtinovým cukrem (lze zcela vynechat, ale dodá to pyré příjemně karamelovou chuť) a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka. Potom rozmixujte dohladka.