Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 77
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7127 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 699 g
Tuky 380 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub je vynikající s těstovinami, s knedlíky ale i k masu. Některé houby jsou sice jedlé jen jednou, ale ujišťujeme vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít řadu repríz! 

Suroviny

Na omáčku
houby 300 g
až 400 g, hříbky nebo namočené sušené
bujon 900 ml
houbový
olej 5 PL
na smažení
velká, jemně pokrájená
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý
vinný ocet bílý
na dochucení
mletý
Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 400 g
sůl ½ ČL
mléko 250 ml
housky 4 ks
starší, pokrájená na kostičky, osmažená na másle
petrželka 1 hrst
jemně nasekaná zelená

Postup

1

Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte.

2

V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku.

3

Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.

4

V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut.

5

Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste.

6

Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.

7

Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře.

8

Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.

9

Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky.

10

Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky.

11

Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu.

12

Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut.

13

Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky.

14

Podávejte s krémovou houbovou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

28.02.2016 09:31

Recept na omáčku je vážně skvělý. Vývar jsem stejně jako paní Markéta udělal z čerstvých hub. V tomto ročním období jsem neměl houby klasické, ale nějaké žampiony a hlívu z farmářského trhu. I tak omáčka dopadla výborně! Skvělý recept.
Knedlíky se povedly také, akorát po 20 minutách vaření byl totálně rozvařený. další jsem vařil pouze 17 minut a byly výborné.
Děkuji za recept!

16.09.2018 07:05

není možné knedlíky rozvařit nepřikrývat pokličkou a nechat probublávat pomalu a otáčet. Jinak pro ty co jsou neochotni se tímto zabývat vařím v páře knedlíky nadýchané a hladké.

15.07.2009 11:10
Omáčka bylo naprosto výborná. Jen místo houbového bujonu jsem na chviličku povařila čerstvé houby. Přišlo mi hloupé dávat houbový bujon, když mám houby. Jinak jsem postupovala přesně podle receptu a výsledek byl fantastický.

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč