Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné 8-10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4902 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 640 g
Tuky 211 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kořeněný koláč úžasně zvláčňuje nezvyklá ingredience – tmavé pivo

Suroviny

černé, např. Guinness
med 4 PL
melasa 2 PL
vejce 3 ks
větší, pokojové teploty
hnědý
rostlinný olej 170 ml
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl špetka
mletá
mletý
zázvor (čerstvý) 10 g
oloupaný, jemně nastrouhaný
kardamom špetka
Na karamelizované hrušky
hruška 800 g
velké, zhruba 4 ks
z jednoho citronu, na zakapání
hnědý cukr 100 g
badyán špetka

Postup

1

Pivo vlijte do kastrůlku a svařte je s melasou a medem. Odstavte a přisypte sodu. Směs vypění, ale po chvíli pěna opadne.

2

Hrušky nakrájejte na osminky a pokapejte citronem, aby nezhnědly. V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a zamíchejte. Přidejte badyán a už bez míchání nechte zkaramelizovat. Jakmile směs začne zlátnout, vložte do ní hrušky a 10–15 minut nechte na mírném ohni probublávat, dokud vše nezhoustne.

3

Mezitím přesijte oba druhy mouky s kořením, práškem do pečiva a solí.

4

V míse ušlehejte vejce s oběma druhy cukru. Přilijte olej a pivo s melasou a medem. Ve dvou dávkách přidejte mouku se zázvorem a promíchejte. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

5

Pekáček či formu o rozměrech cca 25 x 23 cm vymažte máslem, na dno naklaďte karamelizované hrušky a zalijte je těstem. Pečte asi 50 minut. V pekáči nechte 5 minut chladnout na kovové mřížce, pak vyklopte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

16.06.2008 19:30
Tuhle buchtu dělám pravidelně a je moc dobrá. Je dobrá i z jablek.
16.01.2008 12:00
Koláč nám moc chutnal. Není suchý, je krásně vláčný a opravdu nevšedně chutná. Je s ním ale jen trošičku víc práce než s normální buchtou na pekáč. Ale ta práce stojí za to.
31.08.2007 12:56
Recept se nachází v č.3/05, str.50

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč