Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vydatné chili con carne
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 728
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2104 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 162 g
Tuky 74 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyhlášená texaská specialita chilli con carne má své kořeny v mexické kuchyni a to je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Máme pro vás podrobný návod, jak na ně! Pokud masu neholdujete, připravte si chili con carne bez masa, chutná stejně báječně.

Suroviny

olej 1 PL
česnek 2 stroužky
chilli sušené 1 PL
římský kmín 1 PL
mletý
vývar hovězí 300 ml
majoránka (drhnutá) ½ PL
v konzervě
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo 2 kostičky tmavé čokolády (viz Tajný tip)

Postup

1

Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2

Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte rozpálit. Do rozpáleného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut restujte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a římský kmín. Ještě chvilku restujte, až se všechno koření rozvoní a vůně se propojí.

3

Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozpadlo a bylo stejnoměrně opečené. 

4

Na řadě je omáčka. Vývar nalijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.

5

Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se neodpařila. Pokud ano, přidejte trochu vody. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6

Nakonec do pánve přidejte slité fazole. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte vodu. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

TAJNÝ TIP: Kousek čokolády

Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

18.03.2019 14:38

Tento recept dělám dlouhé roky z časopisu Apetit a je to stálice našeho jídelníčku. Nevím, proč ale došlo ke změně v receptu. V časopisu je uvedena 1 lžíce drceného kmínu a tady je 1 lžíce římského kmínu. Ten posunuje toto výborné jídlo spíš do Asie než do Texasu. Proč došlo ke změně v receptu?

19.03.2019 12:39

Máte pravdu, že ve vydání z roku 2005 je uveden kmín místo římského kmínu. Je to patrně kvůli tomu, že v raných vydáních Apetitu jsme recepty mírně upravovali, aby se více blížily českým chutím, a při psaní receptu byla také důležitá i tehdejší dostupnost surovin. Dnes je římský kmín běžnou surovinou, dostupnou v každé samoobsluze, když jsme opravovali starší recepty, nebyl už tedy důvod nahrazovat římský kmín naším běžným kmínem. Ale do receptu na chili con carne v originální verzi opravdu patří kmín římský – obecně se ve světě používá mnohem hojněji než náš kmín (dokonce jsem se setkala s cizinci, kteří náš kmín pokládali za naprosto nezvyklé, exotické koření, zatímco římský kmín znali a používali běžně).

15.10.2014 18:24

Tento recept jsem objevila cca před třemi lety a hned se z něj stalo nejoblíbenější rodinné jídlo! recept jsem ale ztratila a až do teď jsem zkoušela podobné varianty, ale tohle je prostě nejlepší:) díky moc autorovi

29.09.2014 08:12

no chybí tam mrkev, celer ř.,skořice, č.koriandr, balsamico, k chilli bych přidal trochu chipotle a na závěr kousek zakysky, ale jinak je to vcelku ok...

09.03.2009 15:35
Cakala som viac. Ale je to jedlo, ktore vyhovuje aj zasadam delenej stravy. Vsetkym chutilo ale nie az tak moc, ako som podla diskusie ocakavala.
29.12.2008 10:12
Opravdu úžasné...:-)
18.10.2008 21:01
Já ho vařila pro cca 40 lidí (nejsem troškař..:)) na oslavu a bylo úžasné! Skoro všichni si šli pro přídavek a už nebylo...:)
03.07.2008 12:58
Ja to znam uz hodne dlouho z anglie, ale jenom omacku, dnes jsem si to poprve udelala sama a pridala jsem do toho trochu kokosoveho mleka, je to vyyyyyyborneeeeee....jo jinak, cesky chleba ble ble k tomu je dobra opravdu ryze nebo Tortila, take muze byt i indicky chleb..
28.02.2008 14:31
Mám jedno malé doporučení, úplně nejvíc nám s přítelem chutná rýže od Vitany...teď už se pro mne bohužel dělá ve varných sáčcích, které mi vyloženě vadí :-), takže z nich rýži pokaždé musím vysypat :-)...ta rýže je divoká- tedy od firmy Vitana jak už jsem napsala- je k tomuto jídlu opravdu báječná. Stačí dát do pečící misky stejně rýže jako vody navrch polozit tři tenké plátky másla...většinou plavou na vodě a rýži nezapomeňte osolit. Troubu nepředehřívám, ale máme elektrickou, takže rýži peču zhruba na 200 C cca 20-25 min, ale poznáte to podle toho, že je už voda odpařená! a navrchu rýže opečená. Rýže trošku křupe (ta opečená navrchu), ale stojí to za to, pokud Vám křupání vadí, odeberte si rýži ve spodu, ta je akorat. S rýží vařenou v hrnci se to nedá srovnat...to vůbec nedělám, pokud se nejedná např. o sushi. Doporučuji si takto připravit rýži i na rizoto. V hrnci se pak smísí např. se zeleninou (jarní cibulka, mrkev na kostičky) sušenými rajčaty, černými olivami...česnekem a majoránkou....ale to už záleží také na kuchaři/ce :-). Dobrou chuť!
16.12.2007 15:52
tenhle recept jsem dělala už mnohokrát a vždycky měl velký úspěch! jako vegetariánka místo masa používám sojový granulát ("mleté sojové maso") a jídlo je vynikající - někteří strávníci dokonce ani nepoznali, že v tom není maso:-)

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč