Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Porcujte kapra jako profík: Jednoduchý fotonávod plus tipy jak na to, aby kapr voněl

ryba
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Také vám radost z jídla kazí nezbytné vybírání kostí? Radek Šubrt vás naučí, jak naporcovat kapra, aby v něm nebyla ani kostička! 

 

České ryby totiž umí jako nikdo na světě. Kromě jiného vede kurzy pro kuchaře zaměřené na zpracování kapra (web Ryba domácí). Nás v redakci naučil, jak filetovat kapra a kde na něm najít maso bez kostí.

naříznutí podél ploutve
Kapra nařízněte těsně podle páteře, po obou stranách. Nůž veďte naplocho, aby ztráty masa byly co nejmenší. Odřízněte hlavu za žábry i s ploutvičkou.

oddělení žeber
Velkým nožem odřízněte jeden filet podle žeber. Začněte od hlavy u páteře a seřezávejte směrem k ocasu. Ten ponechte a odřízněte i druhý filet.

filetování
Filety položte kůží dolů a odřízněte ze spodní části proužek pupku s ploutví a tukem. Seřízněte zbylé kůstky. Skelet, hlavu a odřezky použijte na vývar.

stáhnutí kúže
Nařízněte maso u ocasu, ten pevně držte. Podřezávejte maso od kůže směrem od sebe. Nožem lehce vibrujte ze strany na stranu a napínejte kůži.

odstranění kostí
Veďte podélný řez v místě rýhy a oddělte nižší část břicha, tzv. bok. Tam, kde končila žebra, odřízněte. Tato část je naprosto bez kostí. Dořízněte až k ocasu.

porcování kapra
Vzniklé tři části naporcujte. Na straně, kde byla kůže, lehce nařízněte. U porcí z horní části a od ocasu udělejte zářezy hlubší a překrojte malé ‚Y‘ kosti.

Jak na to, aby kapr voněl?

  • Naporcovaného kapra naložte do mléka – nejméně na dvě hodiny, maximálně přes noc.
  • Pro fajnšmekry rybu naložte na pár hodin do bílého vína.
  • Kdo má rád chlapštější chutě, může kaprovi naopak dopřát několikahodinovou pivní lázeň.
  • Kapří maso zkuste krátce před obalením a následným smažením zakapat šťávou z citronu.
  • Porce ryby osušte, nasolte a nechte asi půl hodiny stát. Pak je teprve obalte a usmažte.
  • Zbyl vám smažený obalovaný kapr a druhý den na něj nemáte chuť ani prostor v menu? Naložte si na silvestra pečenáče. Máme pro vás recept na skvělý nálev (čtěte zde).

Zdroj fotografií: Apetit
Zdroj informací: Radek Šubrt

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč