Co propůjčuje nepečenému jahodovému cheesecaku nebeskou nadýchanost a nečekanou svěžest? Šlehačka a bílý jogurt od Bohemilk Opočno! Tenhle jednoduchý dortík s křupavým sušenkovým korpusem a záplavou jahod budete chtít jíst celé léto.
Suroviny
Postup
Připravte korpus: sušenky rozdrťte nebo rozmixujte najemno a smíchejte se solí a mandlemi. Vlijte máslo a dobře promíchejte.
Dno i boky dortové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Směs na korpus vsypte do formy a pomocí skleničky od jogurtu rovnoměrně upěchujte na dno i k bokům formy. Formu s korpusem vložte do mrazáku a nechte alespoň 30 minut chladit.
Jahody vsypte do mixéru, přidejte cukr, citronovou šťávu a kukuřičný škrob a rozmixujte je na pyré. Směs přelijte do rendlíku a za občasného míchání zahřívejte na středním ohni, až směs přijde k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte, až se množství pyré zredukuje přibližně na polovinu. Přeceďte do mísy a nechte zcela vychladnout v lednici.
Plátky želatiny vložte do studené vody a nechte nabobtnat. Jogurt, smetanový sýr, krupicový cukr, citronovou šťávu, vanilkový extrakt a polovinu jahodové redukce a prošlehejte dohladka.
2/3 smetany vyšlehejte dotuha. Želatinu vymačkejte a spolu se 3 lžícemi směsi zahřívejte v rendlíku na mírném ohni, až se rozpustí. Poté rozpuštěnou želatinu přidejte zpět do směsi a dobře promíchejte. Nakonec stěrkou zapracujte ušlehanou smetanu.
Hotovou náplň vlijte do připraveného korpusu, urovnejte stěrkou. Uložte do lednice nejméně na 8 hodin.
Jahodovou redukci znovu zahřejte, aby povolila, a rozetřete na dort. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha, naplňte jí zdobící sáček s řezanou špičkou a ozdobte jí povrch dortu. Šlehačku můžete dozdobit plátky jahod a mátou.
NĚCO NAVÍC
- Korpus můžete i zapéct v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to trvat asi 10 minut. Poté nechte vychladnout a uložte do lednice.
- Cheesecake můžete připravit také jako efektní Skleničkové dezerty. Do skleniček střídavě vrstvěte nalámané sušenky, náplň a redukci. Pohár ozdobte jahodami.
TIP redakce
Bílý jogurt BOHEMILK OPOČNO vyrobený tradiční technologií zrání přímo v obale, z mléka z podhůří Orlických hor. Připraven je pouze z mléka a jogurtové kultury. Více informací na www.bohemilk.cz.