Odlehčete jídelníček a vsaďte na zeleninu. Na toto rychlé thajské kari podle bývalé šéfredktorky Apetitu Lucie Kubrové nepotřebujete ani kari pastu. Do dvaceti minut. Je doslova vitamínovou bombou a tou pravou vzpruhou pro nadcházející dny.
Se změnou ročního období bychom také měli lehce pozměnit svůj jídelníček. Jaru, podle tradiční čínské medicíny, vévodí játra. Ty pomáhají k přirozené detoxikaci celého našeho organismu a čistí nejen tělo, ale také duši.
- Abyste činnost jater podpořili, zařaďte do svého jídelníčku více zelené zeleniny. Ta obsahuje chlorofyl, který má příznivý vliv na funkci jater a čistí krev.
- Jezte brokolici, zelené fazolky, hrášek, všechny listové saláty, řapíkatý celer, naťové zeleniny (petrželka, koriandr, pažitka atd.), jarní cibulka, ale i divoké bylinky jako kopřiva, pampeliška nebo šťovík, zkrátka všechnu zelenou zeleninu, která vás napadne.
Jak zařadit do jídelníčku víc zeleniny
A jestli se vám samotné chroupání lupení příčí a raději byste zkusili nějaký snesitelnější způsob, jak zařadit do jídelníčku více zeleniny, uvařte si kari.
- Jde o hustou omáčku s kousky pokrájeného masa, ryby nebo jako v našem případě jen zeleniny.
- V thajské kuchyni se jako chuťový základ tradičně používá kari pasta, kterou si můžete koupit nebo si ji připravit doma. Několik zajímavých receptů i postupu jak na to najdete pod textem.
Druhou možností, a za nás značně jednodušší, je suroviny na pastu rovnou spojit s přípravou samotného kari a tím si ušetřit nejen čas, ale také nádobí. A přesně tato pozitiva má bleskové zelené kari, což je oblíbený recept Lucky Kubrové, finalistky soutěže MasterCher z roku 2016, která vás ho ve video receptu naučí uvařit.
- Je tak jednoduché, že ho zvládnou i naprostí začátečníci a servírovat budete do dvaceti minut.
- Kari je bez lepku, laktózy a také bez masa.
- Budete k němu potřebovat krom surovin jen prkénko, nůž, jeden hrnec, mixér a vařečku.
- Nemusíte nic složitě krájet, odvažovat ani jinak odměřovat.
Jestli vás Lucky kari zaujalo a chcete ho vyzkoušet, není nutné se striktně držet kombinace brokolice, hráškové lusky a zelený chřest. Ale zeleninu můžete libovolně obměňovat podle své chuti a aktuální sezóny.
- Abyste dodrželi zelenou barvu, zkuste přidat fazolové lusky, sojové boby nebo na poslední chvíli přihoďte propláchnuté listy baby špenátu.
- Místo koriandru vyzkoušejte hladkolistou petrželku nebo třeba mátu, která jídlu dodá lehkou štiplavost a zajímavou mentolovou chuť.
- Pro někoho mohou být vegetariánská jídla málo sytá. V takovém případě přidejte do kari během vaření na kousky nakrájená kuřecí nebo krůtí prsa, a jakmile budou skoro hotová, teprve až poté vhoďte větší kusy zeleniny.
- Kari servírujete s jasmínovou nebo jakoukoli jinou rýží.
Zdroj informací: Apetit