Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vystudovala dramatickou výchovu a češtinu, pak začala péct perník. Dnes má Kateřina Woláková alias Perníkáča úspěšný krámek ve Velvarech

Perníkáča
ZDROJ: Se souhlasem Kateřina Woláková
sdílet:

Na Zimním Apetit pikniku loni v listopadu nabízela své zboží celá řada úžasných prodejců s ještě úžasnějšími produkty z celé republiky. Představujeme vám pětici těch, kteří návštěvníky i nás v redakci zaujali nejvíc.

Pod perníkem si obvykle představíme tvar malovaný polevou nebo buchtu na plech. Kateřina Woláková ukazuje, že podob může být celá řada.

Perníková tartaletka s pěnou z manga nebo hrušky či plněná vanilkovým krémem, švestkami a mákem, perníkové knoflíky spojené karamelem nebo originální cupcaky. Výrobky Kateřiny Wolákové vyhlížejí jako zákusky ze špičkové cukrárny. Spojuje je jedno téma: med a perníkové koření.

Na každý druh dezertu je směs trochu jiná, nikdy v ní však nechybí vanilka. „Od začátku jsem věděla, že nebudu dělat perníčky jen jako dekoraci, ale chci se zaměřit především na skvělou chuť,“ říká Kateřina, která absolvovala i kurzy u cukrářských mistrů, třeba Heleny Fléglové.

Začala stavbou perníkového městečka

I malované perníčky však mají u Perníkáči místo. „S perníkem jsem začala poněkud drze stavbou městečka, které jsem zahlédla v časopise Perníky a medovníky. Nějakou náhodou se mi povedl a to mě motivovalo k dalšímu tvoření,“ usmívá se.

Na perníku Kateřinu fascinuje jeho rozličnost, související s bohatou historií. Perníkáři byli vždycky tvůrčí a přizpůsobovali se tomu, co bylo zrovna k dostání, ať už šlo o koření, byliny nebo cukr.

Nebyly jen perníky vytlačované z dřevěných forem, vyráběl se černý perník pro lepší trávení, perníky s mandlovou moukou i jinými ořechy i třeba drůbeřka neboli perníková zvířátka a postavičky na hraní,“ popisuje. „Perník v sobě spojuje všechno, co mám ráda: výtvarno, kreativitu, dobrou chuť, historii i tradice,“ dodává.

Když přemýšlela, jak se uživit, aby nemusela denně opouštět dům a tři dcery, volba padla na perník. Před časem otevřela ve Velvarech i Perníkárnu, kam si zákazníci chodí nejen pro pečené dobroty, ale i pro kávu či perníkovou limonádu. „Naše první výrobna byla miniaturní, ale už i větší prostory pomalu nestačí. Uvidíme, kam se pohneme dál,“ uzavírá Kateřina.

Kateřina Woláková

Vystudovala dramatickou výchovu a češtinu v komunikaci neslyšících, přitáhlo ji ale sladké řemeslo. Nejdříve vyráběla perníky na zakázku, později ve Velvarech otevřela výrobnu i krámek. Perníky přetavuje i v dokonalé cukrářské výrobky.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: eva.ticha

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...