Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

8krát nebeský trifle aneb Jak na nejlepší pohár

8krát nebeský trifle aneb Jak na nejlepší pohár
ZDROJ: Apetit

Britský dezert trifle je naprosto nadpozemská záležitost... Zabořte lžičku, naberte poctivě každou vrstvičku této lahůdky a nechte se vynést až do nebes! A nebojte, hovězí na cibulce s hráškem v našich receptech na trifle rozhodně nenajdete!

Základem jednoduchých nepečených dezertů na způsob anglického trifle je vrstvení. Střídáme zkrátka jednotlivé ingredience, dokud nám nedojdou. Obvykle je to: 

  1. suchý základ (sušenky, piškoty, müsli, ořechy)

  2. krém, šlehačka 

  3. ovocná složka 

Aby byl dezert efektní a jeho jednotlivé vrstvy viditelné, použijte skleněnou zapékací či salátovou mísu.

Porce lze také připravit samostatně rovnou do sklenic, což působí ještě lépe a vůbec se nemusíte trápit tím, zda dezert ztuhne. Dobře vypadají i malé zavařovačky. Když to příležitost dovolí, klidně je použijte. 

1. Piškotový nebo sušenkový základ 

Italské piškoty savoiardi, klasické dětské piškoty, nadrcené sušenky (kakaové, ovesné nebo jemné máslové či digestive) - všechny poslouží dokonale.

Můžete je dát rovnou na dno a nechat jen tak, nebo pokapat trochou ovocné šťávy (zkuste třeba domácí bezovou), případně pár kapkami oblíbeného alkoholu (chybu neuděláte s italskými likéry Limoncello nebo Amaretto) či kávy. V bezlepkové variantě lze namísto sušenek úspěšně použít například nahrubo nasekané ořechy.

Sušenkový základ se v lednici báječně rozleží s krémem a ovocem a chutě se propojí.  

2. Lehký krém 

Výborný  krém vytvoříte například z vyšlehaného mascarpone s tvarohem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Světlé krémy si vždycky dobře rozumějí s vanilkou, ale třeba i s lemon curd (anglickým citronovým krémem) nebo skořicí. Chuťově krém dolaďujeme podle použitého ovoce - kyselejší ovoce snese sladší krém a naopak

3. Ovoce v jakékoli podobě 

V létě se nabízí sezónní ovoce, jehož největší výhodou je vyzrálost a skvělá chuť. Jahody, borůvky, maliny, ostružiny, uplatníte v kterémkoli moučníku či dezertu. 

Máte-li po ruce kyselejší ovoce jako rybíz, borůvky, angrešt nebo višně, můžete z nich připravit ovocný rozvar a dosladit ho. Dejte jen pozor na to, že je třeba rozvar před tím, než jím polijete krém, dobře vychladit. 

Pokud vás tlačí čas a zrovna jako na potvoru nic neroste, sáhnete po kompotu nebo dobrém džemu  či marmeládě - hosté se jistě zlobit nebudou. 

Na závěr jen stačí vše důkladně vychladit, aby se vrstvy proležely, a můžete podávat. 

Oblíbená a ověřená spojení 

Vrstvení nepečených dezertů je skvělou příležitostí k tomu zapojit v kuchyni také děti a užít si s nimi zábavu při vymýšlení nových kombinací. Jestli nejste nakloněni experimentování, zkuste některé z ověřených: 

  • savoiardi s bezovou šťávou - mascarpone se šlehačkoujahody s rebarborou (rozvar) 
  • sušenky Lotus  – zakysaná smetanajablka se skořicí (rozvar) 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: kojzarova.m