Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 54. díl: I v předvánočním čase myslete na sebe. Uvařete si výživně a levně, dodává Katka

Týdenní úsporná kuchařka 54. díl: I v předvánočním čase myslete na sebe. Uvařete si výživně a levně, dodává Katka
ZDROJ: Apetit

Během předvánočního období často myslíme na dárky pro naše blízké, ale už málo na sebe samotné. Zastavme se a dopřejme si alespoň jedno výživné jídlo za den. A protože mi je jasné, že v prosinci je mnoho výdajů, připravila jsem další úsporné recepty, které nestojí příliš peněz ani úsilí.

1. Zelí a kroupy po asijsku

Pro asijskou kuchyni je typická rýže, ale věřte, že v tomto receptu ji ječné kroupy plnohodnotně zastoupí. Pokud naši týdenní úspornou kuchařku sledujete už déle, víte, že doporučujeme vařit kroupy ve větším množství a nesnědené porce uchovávat v mrazáku. Teď je ten pravý čas jeden ze sáčků rozmrazit, nastrouhat zelí a dát se do díla. Pokud asijskou kuchyni máte rádi, určitě je sójová i ústřicová omáčka součástí vašich zásob.

  • Jestli vám obě přísady chybí a recept byste rádi vyzkoušeli, pro začátek si kupte alespoň kvalitní sójovou omáčku. Využijete ji jako dochucovadlo i v jiných asijských pokrmech. 

2. Plněné pečené brambory s avokádem a ricottou

Plněné pečené brambory jsou naprostá lahůdka jen z pár surovin, která se do mrazivých dnů perfektně hodí. Plnit je lze sýry, houbami, uzeninou, tuňákem nebo jako v tomto případě ricottou a avokádem. Navíc většina supermarketů v posledních týdnech nabízí exotické ovoce za akční cenu, a pokud vás už nebaví stále dokola dělat guacamole, toto je další způsob, jak zpracovat avokádo.

3. Rizoto s červenou řepou

Po dlouhou dobu se červená řepa v české gastronomii objevovala jen v podobě úhledných kostiček sterilovaných ve sladkokyselém nálevu. Nebo jako jedna z hlavních ingrediencí boršče. V současné době nachází v kuchyni daleko širší uplatnění a právě toto rizoto je jedním z důkazů mého tvrzení. Navíc jestli máte tuto červenou zeleninu rádi, doporučuji si prohlídnou kompilaci 44 luxusních receptů z červené řepy.

4. Tradiční tartiflette se sýrem reblochon

Tartiflette údajně pochází ze Savojska, což je oblast nacházející se ve francouzských Alpách. Připravuje se z brambor, cibule a sýra Reblochon. Ten je charakteristický svou červenou plísní a vyzrálou chutí. V našich skromnějších podmínkách ho zkuste nahradit Romadurem nebo jiným jemným zrajícím sýrem.

5. Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Jestli budete dělat těsto na palačinky, nepřidávejte do něj cukr. Díky tomu ho můžete využít jak pro sladké recepty, tak i na palačinky naslano. Já jsem tentokrát vybrala slanou variantu s houbami, cuketou a rajčatovou omáčkou. Náplň zabalte do palačinek, vytvořte úhledné balíčky, posypte tučným sýrem a dejte zapéct pod gril. Jako přílohu zvolte zeleninový salát, třeba z již zmíněné červené řepy.

6. Bramborové knedlíky se škvarky a zelím

Plněné bramborové knedlíky jsou evergreenem českých domácností i veřejného stravování. Ovšem nahradit uzené maso mletými škvarky je už méně obvyklé. Vyzkoušejte tuto zajímavou kombinaci s dušeným zelím a navrch zasypané osmaženou strouhankou. Uvidíte, že jste rázem získali další recept, který zařadíte mezi své rodinné klenoty.

7. Pečená dýně s čočkou a fetou

Choulí se vám ve sklepě dýně, kterou už je nejvyšší čas zpracovat? Není nic snazšího, než ji upéct a společně s čočkou, fetou (případně sýrem balkánského typu) a naservírovat ji s jogurtovým dresinkem. Navrch vše zasypte piniovými semínky (nebo slunečnicovými) a místo kopru klidně použijte jinou zelenou bylinku (petrželku, bazalku, mátu). Toto jídlo plné vitamínů a vlákniny vás zasytí a dodá potřebnou energii do mrazivých dní.

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova