Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Arabský kotlík s čočkou a kuřetem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 33
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1313 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 109 g
Tuky 19 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velmi chutné a aromatické jídlo z jednoho hrnce je inspirované kuchyní Středního východu. Podávejte ho s rýží basmati nebo s kuskusem; skvělé je i jen tak s pečivem.

Suroviny

či hnědá (neloupaná)
bez kostí a kůže na kousky
sušené meruňky 10 g
omyté horkou vodou a najemno nakrájené
nemusí být
máta 1 hrst
či koriandr či obojí
vývar kuřecí 750 ml
či voda
olivový olej 1 PL
najemno
zázvor (čerstvý) 1 PL
čerstvý, strouhaný
česnek 2 stroužky
nastrouhaný
koření 2 ČL
Baharat či Ras al-Hanút (viz Něco navíc)
z 1 citronu
rýže
vařená či kuskus k podávání

Postup

1

V kastrolu rozpalte olej, vsypte cibuli, zázvor a česnek. Opékejte na mírném ohni asi 5 minut, vložte kuře a dále opékejte dalších 5 minut.

2

Posypte kořením, přidejte čočku, meruňky a vmíchejte citronovou šťávu.

3

Zalijte vývarem nebo vodou a duste 15–20 minut. Nakonec přimíchejte bylinky, zrnka z granátového jablíčka a podávejte s rýží nebo kuskusem.

NĚCO NAVÍC

  • Hnědou indickou a červenou neloupanou čočku (má hnědou barvu slupek) nemusíte předem namáčet. Běžně známou a dostupnou velkozrnnou a drobnozrnou čočku namočte předem na půl hodiny až hodinu do studené vody. Různé druhy čočky najdete v prodejnách zdravé výživy a také v některých supermarketech.
  • Koření Ras al-Hanút je velmi oblíbené v celé severní Africe. Používá se k přípravě zeleniny, rýže i masa. Nejčastěji obsahuje koriandr, kurkumu, chilli, kardamom, hřebíček, skořici, římský kmín, pepř, muškátový oříšek. Složení není pevně dané a liší se dle výrobce. Má pověst afrodiziaka. Koupíte ho v Tescu, na internetu nebo v prodejnách s orientálními potravinami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Komentáře

01.01.2019 15:43

Kolik cibule? V seznamu ingrediencí chybí.

02.01.2019 09:24

Dobrý den, Terezie,
moc děkujeme za upozornění, opraveno :-)!

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...