Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Babiččin mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 35
Do 90 minut Snadné Na 2 mazance

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5912 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 747 g
Tuky 264 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním koření mixed spice, a byli jsme nadšení! Tradiční mazanec plný rozinek a mandlí si vychutnejte namazaný máslem případně i domácí ovocnou zavařeninou.

Suroviny

droždí 1 kostka
čerstvé
mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
nastrouhaná
strouhaný, nebo 1/2 lžičky mixed spice
vejce 1 ks
+ vejce na potření
prošlehané
máslo 200 g
rozpuštěné + na potření
mandle sekané 1 hrst
rozinky 1 hrst
namočené v rumu
mandle plátky
na posypání

Postup

1

Smíchejte rozdrobené droždí, 3-4 lžíce mléka, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

V míse smíchejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, citronovou kůru a koření.

3

Přidejte kvásek, vejce se žloutky, zbylé mléko a propracujte. Přidejte máslo, nasekané mandle a scezené rozinky.

4

Vypracujte vláčné těsto, podle potřeby přidejte ještě trochu mléka. V míse zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.

5

Vytvarujte 2 mazance a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200 °C. 

6

Potřete mazance vejcem (nebo žloutkem našlehaným s vodou - jsou pak lesklejší), posypte mandlovými lupínky a nechte v troubě 5-10 minut zapéct.

7

Pak snižte teplotu na 150 °C a pečte ještě dalších zhruba 30-40 minut. Pokud už jsou upečené dozlatova, ale uvnitř stále nejsou (zjistíte pomocí špejle), snižte teplotu na 100 °C, případně přikryjte alobalem.

8

Upečené mazance vyjměte a potřete rozpuštěným máslem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč