Banánový chlebíček je delikátní záležitost, ve které se snoubí vůně banánů a másla. Variace na téma ovocný chlebíček je báječná i v tom, jak snadno se povede. Je vláčný, jednoduchý, zkrátka luxusní. Stavte na čaj!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Formu na chlebíček o rozměrech 20 × 13 cm důkladně vymastěte máslem a dno vyložte papírem na pečení.
V míse utřete máslo a cukr do pěny. Vetřete po jednom vejce, pak přimíchejte rozmačkané banány, ořechy, rozinky i podmáslí.
Na povrch prosijte mouku se sodou a pak je zatřete do směsi, ale zbytečně ji nepřešlehejte. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte.
Pečte asi hodinu a čtvrt; pak vpíchněte špejli do těsta. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké.
Vyjměte z trouby, po deseti minutách vyklopte a nechte na mřížce vychladnout. Moučkový cukr promíchejte se dvěma lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákejte přes chlebíček.
Na plantáži
Ač se to nezdá, banánovník (Musa) je bylina, tedy kytka, ne strom. Z výhonku každý rok vyroste až čtyřmetrový vějíř listů. Zatímco dřevnatý úponek visí dolů, svazky plodů na něm zase míří vzhůru. A už se u země chystají další výhonky (staré slouží jako přirozené hnojivo) a nový banánovník o kousek dál; plantáž se tedy ‚stěhuje‘…
Komentáře
Ahoj, taky dávám nalámanou čokoládu co zbyde z vánočních nebo velikonočních figurek. Místo bíle mouky dávám celozrnnou napůl se špaldovou moukou. Je to mňamka.