Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Baskický spálený cheesecake
Baskický spálený cheesecake
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Baskický spálený cheesecake

4.1/5 Počet hodnocení: 15
Do 75 minut Velmi snadné Na 1 cheesecake o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3540 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 260 g
Tuky 232 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava baskického spáleného cheesecaku je směšně jednoduchá a vůbec se nemusíte strachovat o to, zda se povede. Je přece spálený záměrně! Možná se ptáte, jestli může být něco spáleného dobré? Kladli jsme si stejnou otázku. Odpověď zní – může. Dokonce neskutečně dobré! Od chvíle, kdy jsme na sociálních sítích objevili tento cheesecake, jiný už nechceme.

Suroviny

nejlépe Philadelphia, o pokojové teplotě
vanilkový extrakt 2 ČL
sůl ¾ ČL
vejce 4 ks
velikosti L, o pokojové teplotě

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte dvěma archy pečicího papíru. Nejdříve jeden pečlivě přitlačte ke dnu a ke stěnám a přebytek nechte viset přes okraj. Poté vložte další papír pootočený o 90° a opět důkladně přitlačte. Se záhyby si nedělejte starosti, dodají cheesecaku rustikální vzhled. Vyloženou formu postavte na plech.

2

V míse robotu šlehejte plochým nástavcem krémový smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a sůl na nízké otáčky, až bude směs zcela hladká, asi 3 minuty. Po jednom zašlehejte vejce, než přidáte další, vždy stěrkou setřete boky mísy. Přisypte mouku a šlehejte, dokud se směs nespojí.

3

Dál šlehejte na nízké otáčky a pomalu přilévejte smetanu. Jakmile je vše přidáno, stěrkou setřete boky mísy a pokračujte ve šlehání dál, dokud nebude směs zcela hladká a dobře spojená, dalších asi 30 sekund. Poté několikrát jemně poklepejte mísou o pult, aby ze směsi unikly všechny případné vzduchové bubliny. Těsto nalijte do připravené formy.

4

Pečte 45–55 minut, nebo až je cheesecake velmi nadýchaný a jeho povrch je tmavě hnědý, téměř spálený. Pokud povrch tmavne příliš, zakryjte ho volně alobalem a dopečte zakrytý. Vyjměte z trouby, položte formu s cheesecakem na mřížku a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Nelekejte se, dort se propadne. Poté ho uložte na minimálně 5 hodin do lednice, lépe ale přes noc.

5

Před podáváním vyjměte dort z formy a nakrájejte na porce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...