Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bílý Sacher
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 365
Do 90 minut Pro zkušené Na formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6422 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 552 g
Tuky 427 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický vídeňský dort Sacher jsme místo z tmavé čokolády oblékli do andělsky bělostného kabátku z bílé čokolády. Kombinace vláčného korpusu, meruňkového džemu a ganache z bílé čokolády funguje na výbornou! 

Suroviny

Na korpus
nasekaná nadrobno
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl 1 špetka
jemně mletá
máslo 120 g
rozpuštěné
škrob 20 g
kukuřičný
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
meruňkový džem
na promazání
meruňkovice 4 PL
na pokapání
pomerančová šťáva 5 PL
Na ganache a dokončení
nasekaná nadrobno
mletá, na posypání

Postup

1

Začněte ganache na obmazání dortu. Vložte 300 g nasekané čokolády do misky. Smetanu v rendlíčku ohřejte a horkou vlijte na čokoládu a míchejte, až se čokoláda rozpustí. Vložte do chladničky, až ganache ztuhne na krém.

2

Rozehřejte troubu na 180°C. Dno i boky dortové formy vyložte pečicím papírem. Na korpus rozpusťte bílou čokoládu nad horkou vodní lázní, během rozpouštění míchejte. Nechte zchladnout, ale ne ztuhnout. Žloutky, polovinu cukru a pomerančovou kůru vyšlehejte metlou kuchyňského robotu do pěny. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu i máslo a zašlehejte.

3

Mouku prosejte se škrobem a práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte se solí, postupně přidávejte zbývající cukr, až jsou pevné a lesklé. Střídavě do směsi žloutků, čokolády a másla zapracujte stěrkou bílky a mouku se škrobem a práškem do pečiva. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut – pokud korpus příliš rychle tmavne, zakryjte jej pečicím papírem. Hotový korpus nechte vychladnout.

4

Na čokoládové střepy umístěte na 30 minut do mrazáku rovný nepřilnavý plech vyložený pečicím papírem nebo fólií na čokoládu. Zbylých 200 g čokolády za stálého míchání rozpusťte nad horkou vodní lázní. Vyjměte plech z mrazáku, nalijte na něj čokoládu a paletovým nožem rozetřete do tenké vrstvy. Umístěte do lednice. Ztuhlou čokoládu opatrně nalámejte na střepy.

5

Na náplň rozmíchejte džem dohladka. Smíchejte meruňkovici a pomerančovou šťávu. Dort vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a korpus rozřízněte na čtyři stejné části. Položte první díl na servírovací talíř řeznou stranou vzhůru a pokapejte směsí pálenky a pomerančové šťávy, pak natřete štědře džemem. Položte na natřenou plochu další část korpusu a proces zopakujte, až sestavíte celý dort.

6

Potřete dort po celé ploše krémem a nechte zatuhnout v lednici. Navrch umístěte střepy a poprašte mletou skořicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...