Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
BLT sendvič
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 16
Do 90 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4083 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 54 g
Tuky 394 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

B jako bacon (slanina), L jako lettuce (salát), T jako tomatoes (rajčata) aneb tři základní složky slavného amerického sendviče. Lepší snídani než BLT sendvič pro líná únorová rána nevymyslíte! Avšak tenhle fešák zasytí i jako oběd nebo večeře v americkém stylu.

Suroviny

Na pečená rajčata
střední, zralá, nakrájená na 5mm plátky
česnek 2 stroužky
na plátky
tymián 4 snítky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
Na uzenou aïoli
vejce 3 ks
velká čerstvá
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
hořčice dijonská 1 ČL
vrchovatá
paprika mletá uzená ½ ČL
paprika mletá pálivá ½ ČL
drcené, sušené
sůl mořská 1 ČL
slunečnicový olej 150 ml
olivový olej panenský 100 ml
Na dokončení
chleba bílý 4 plátky
pevný, opečený
ledový salát
uzená, plátky, opražená na pánvi nebo ogrilovaná v troubě
řeřicha 1 bal

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C, plech vyložte pečicím papírem.

2

Na něj rozložte plátky rajčat, posypte česnekem, tymiánem, osolte 1 lžičkou soli, opepřete podle chuti, pokapejte olivovým olejem a pečte 45 minut až hodinu, až začnou vypadat trochu jako sušená a při okrajích začnou karamelizovat. Vyjměte a nechte vychladnout při pokojové teplotě.

3

Na aïoli dejte do mixéru žloutky, citronovou šťávu, česnek, hořčici, obě papriky, chilli, cukr a sůl a 30 sekund mixujte. Za stálého mixování přilévejte tenkým pramínkem směs obou olejů. Když bude polovina oleje zašlehaná, zbylou půlku můžete přidávat trochu rychleji. Pokud je aïoli příliš hustá, zašlehejte lžíci vody. Ochutnejte, případně dosolte. Dejte do misky a odložte. (Vyrobíte jí víc, než spotřebujete – cca 375 ml. Vydrží v chladu až týden.)

4

Opečené plátky chleba štědře pomažte aïoli, navršte ledový salát, opečená rajčata, grilovanou slaninu a řeřichu, přiklopte dalšími plátky chleba. Ihned podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...