Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 89
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3503 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 291 g
Tuky 189 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Redaktorka Katka Švejdová nám představila recept na nejlepší boršč.

Suroviny

přední
lze nahradit jehněčím, lze vynechat
nové koření 8 kulička
pepř 8 kulička
oloupaná
sůl
oloupaná, na nudličky
ocet 2 PL
kořenová zelenina 150 g
(asi 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, na nudličky
nakrouhané nahrubo
oloupané, na kostky
rajče 150 g
na kostky
bio, přepůlený
rozkvedlaná v troše vody

Postup

1

Všechno maso zalijte 2,5 l studené vody, přiveďte k varu, přidejte divoké koření, cibuli, ztlumte a zvolna vařte asi 2 hodiny doměkka.

2

Vepřové a pak skopové maso vyjměte dřív, aby se nerozvařilo. Vývar proceďte a osolte. Maso nechte vychladnout; libové oberte, pokrájejte a dejte stranou.

3

Mezitím zvlášť na másle opečte řepu, po třech minutách ji zakápněte octem, podlijte asi 150 ml vody a přiklopené duste asi 30 minut doměkka.

4

Do vývaru dejte kořenovou zeleninu, zelí, brambory, rajčata, citron a protlak. Přiveďte k varu a za stálého míchání vlijte přes cedník mouku s vodou. Vařte asi 20 minut, pak odstraňte citron.

5

Přidejte maso, podušenou řepu, polovinu zakysané smetany a už jen prohřejte. Podle chuti oslaďte a dosolte. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC
Boršč můžete vylepšit 50 g uzené slaniny, nakrájené na kostičky a rozškvařené (přidejte ji spolu se zeleninou). Místo čerstvé podušené řepy lze na konci přidat nakládanou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč