Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramboračka s libečkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1773 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 270 g
Tuky 44 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramboračku sice můžete vařit i s čerstvými houbami a majoránkou, ale s těmi sušenými má přece jen působivější nostalgické kouzlo a větší říz.

Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

střední
mrkev 1 ks
větší
celer 1 ks
kousek o velikosti dětské pěsti
petržel 1 ks
kořen
pórek 10 cm
menší
rostlinný olej 1 PL
libeček 1 snítka
nasekané lístky
česnek 3 stroužky
oloupané
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
čerstvě nasekaná

Postup

1

Sušené houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu, jak začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu. Pokud chcete silnější chuť hub, druhé zalití vynechte.

2

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Očistěte mrkev, celer a petržel a všechno pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a nakrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

3

V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a opečte na něm doměkka cibuli, trvá to asi 4 minuty. Přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte 1,25 litru studené vody.

4

Do polévky přidejte brambory a libeček, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi 10–15 minut. Pak přidej- te mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zelené části pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi 4 minuty, pak přihoďte odložený pórek, ještě minutu vařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a jezte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...