Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové čtverečky
Bramborové čtverečky
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Bramborové čtverečky

3.9/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1733 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 289 g
Tuky 42 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální příloha, kterou pohodlně připravíte den předem a před podáváním ji jen necháte v troubě dopéct. Bramborové čtvrečky jsou navíc velmi efektní.

Suroviny

brambory 1,5 kg
oloupané, varný typ A nebo B
+ rozpuštěné na potření
česnek 1 stroužek
drcený
vývar zeleninový 75 ml
sůl

Postup

1

Brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky, dobře to půjde na mandolíně nebo použijte robot s krouhacím nástavcem.

2

Máslo a česnek dejte do malé pánve a nechte máslo pomalu rozpustit. Poté lehce zvyšte plamen a nechte pár minut smažit, česnek ale hlídejte, chcete jej jen dozlatova. Vmíchejte vývar, osolte a nechte lehce zchladnout.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Čtvercovou formu o rozměrech 20 x 20 cm vyložte papírem na pečení (můžete ji též jen vymazat máslem).

4

Brambory promíchejte s máslovým vývarem a přesuňte (včetně vývaru) do formy, uhlaďte, zakryjte alobalem a pečte hodinu, aby byly brambory měkké.

5

Nechte zcela vychladnout, poté zakryjte dvojitou vrstvou alobalu, na něj položte čtverec kartonu a zatižte 3–4 plechovkami. Dejte do druhého dne do lednice.

6

Před servírováním vyklopte nebo vyndejte brambory z formy, nakrájejte je na 12 čtverců, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozpuštěným máslem a pečte 30–40 minut v troubě vyhřáté na 200°C, aby se prohřály a upekly dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč