Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

4.7/5 Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3324 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 123 g
Tuky 272 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát lze podávat samostatně i jako luxusní přílohu – například ke steakům či k rostbífu anebo k nedělnímu pečenému kuřeti.

Suroviny

nové či hezké salátové, varný typ A
lze použít i panenský olivový olej, na mírné omaštění
nejlépe směs různých tlouštěk, bez tuhých konců, silnější kusy vespod oloupané
ředkvičky 200 g
cca 2 svazky menších až středních, nakrájené na tenká kolečka
Na mušelínovou omáčku
podle chuti
máslo 170 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý, popř.trocha kajenského pepře
smetana 125 ml
ke šlehání (35-40%), ušlehaná

Postup

1

Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka, sceďte, podle potřeby podélně rozpulte a mírně omastěte máslem či olejem.

2

Mezitím na omáčku v žáruvzdorné míse prošlehejte metlou citronovou šťávu se žloutky. Posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny. Za stálého šlehání směs prohřejte. Pak po jedné přidávejte a zašlehávejte kostičky másla. (Šlehat je třeba soustavně.) Než přidáte další máslo, musí se předchozí vstřebat. Omáčka se nesmí přehřát, jinak se žloutky srazí! Odstavte, osolte a opepřete, podle chuti decentně dolaďte kajenským pepřem. Nakonec vmíchejte šlehačku.

3

Chřest uvařte v páře nebo ve vroucí osolené vodě al dente (cca 2–5 minut, nejdéle vařte nejtlustší výhonky, nejkratší dobu nejtenčí). Vyjměte, osvěžte studenou tekoucí vodou a jemně ho omastěte máslem či olejem.

4

Na servírovacím talíři či v mělké míse promíchejte brambůrky, chřest a ředkvičky. Podávejte smíchané s trochou omáčky, zbývající podávejte zvlášť v misce.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...