Moqueca je tradiční brazilské jídlo z ryb a mořských plodů s řadou místních variant. Moqueca baiana se připravuje na výrazném oranžovém palmovém oleji, moqueca capixaba, která se stala základem našeho receptu, využívá panenský olivový olej.
Suroviny
Postup
Z limety ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Rybí maso lehce osolte, pokapejte polovinou limetové šťávy a posypte polovinou kůry. Přikryjte a nechte 15 minut marinovat.
Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej a na středním plameni opékejte 5–6 minut cibuli a papriky do změknutí. Pak osolte, přidejte česnek a koření a restujte další minutu.
Vlijte do pánve rajčata a protlak a nechte 6–8 minut probublávat. Občas promíchejte a vařte, až se z rajčat vypaří většina vody a směs zhoustne.
Přilijte kokosové mléko a vývar. Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte, vložte rybí filety a krevety a vařte zvolna 5 minut, až budou ryba a krevety hotové.
Vmíchejte zbytek limetové šťávy a kůry, osolte a opepřete. Posypte nasekanou petrželkou a podávejte s rýží. Dobrou přílohou je i křupavá bageta.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.