Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3033 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 356 g
Tuky 96 g
Vláknina 90 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až položíte hotové housky do ošatky, nespouštějte z nich oči. Když si totiž odběhnete, v tu ránu zmizí. Bylinky prostě umějí kouzla!

Suroviny

droždí sušené 1 bal
cukr 1 ČL
na kvásek
sůl 2 ČL
pepř špetka
olivový olej 5 PL
voda 250 ml
jarní cibulka 3 ks
mladá, s natí, jemně pokrájená
bylinky 4 PL
jemně nasekané (např.bazalka, oregano, petrželka, majoránka)
vejce 1 ks
na potření
sůl
na posypání

Postup

1
Dejte podle našeho návodu vzejít kvásek a pak ho přilijte ke zbylé mouce a soli.
2
Přidejte pepř, olej, vodu, bylinky, cibuli a vypracujte hladké těsto. Nechte ho v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem; trvá to půl až tři čtvrtě hodiny.
3
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z těsta pleťte malé houstičky (menší děti můžou tvarovat jednoduše bochánky) a ty pak nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
4

Pověřte své pomocníky tím, aby housky i bochánky potřeli rozšlehaným vejcem a posypali solí. Pečte dozlatova; mělo by stačit přibližně pětadvacet minut.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

08.04.2009 18:47
Houstičky jsou výborné! Jen jsem je pekla tak 40min, zřejmě jsem je uplácala trošku větší.
30.03.2008 20:53
chtěla bych se zeptat, cot o znamená: Dejte podle našeho návodu vzejít kvásek.
01.11.2007 12:13
asi pred desiatimi minútami som dopiekla, a už je polovica zjedená
03.09.2007 17:39
Recept se nachází v č.10/05, str.62
10.03.2007 13:45
Jako faktiš doporučuju sou to skvělý housácí...8)
22.03.2006 19:42
Prosím, jak se pletou tyhle housky? Nešel by poslat popis? Děkuji.
23.07.2007 11:31
Pletou se ze tří válečků jako copánek :-) To stačí.
14.08.2007 09:56
Právě že to pletení je na nich geniální. Vemeš dva válečky, uprostřed je překřížíš a jedním uděláš smyčku okolo druhého. Pak pleteš normálně ze čtyř, aby se všechny křížili. Je to rychlé a efektní!

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...