Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celerová polévka s cizrnou
Celerová polévka s cizrnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Celerová polévka s cizrnou

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 25 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4824 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 680 g
Tuky 121 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Celerová polévka s cizrnou je lehká a přesto vydatná. Můžete obměňovat podle toho, komu ji servírujete. Malým strávníkům do ní dejte krutonky, velkým přidejte chilli olej.

Suroviny

bulgur 1 hrnek
sůl
olivový olej 3 PL
+ na opékání
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 3 ks
nakrájený na plátky + nať
vývar zeleninový 1 l
použít můžete i jiný
cizrna 1 konzerva
400g, cizrna slitá a propláchnutá
koriandr čerstvý 1 hrst
chleba 4 plátky
starší
nebo zakysaná smetana
Na chilli olej
nebo lžička chilli vloček
česnek 3 stroužky
olivový olej 3 PL

Postup

1

Bulgur zalijte vodou v poměru 1 díl bulguru a 3 díly vody, osolte, přiveďte k varu a uvařte doměkka, trvá to zhruba 10–15 minut.

2

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, celer osolte a opékejte, aby obojí začalo zlátnout a měknout, trvá to 5–7 minut. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Ztlumte plamen, vsypte cizrnu a vařte ještě 5 minut, aby se cizrna prohřála a lehce se začala rozpadat. Dochuťte solí.

3

Koriandr nasekejte spolu s celerovou natí nahrubo.

4

Plátky chleba nakrájejte na kostičky a opečte na troše oleje dozlatova a dokřupava. Osolte.

5

Na chilli olej zbavte chilli papričku semínek a nakrájejte spolu s česnekem nadrobno. Zvolna opékejte na oleji tak, aby česnek zezlátl. Přendejte do misky. 

6

Polévku podávejte s bulgurem, koriandrem a celerovou natí a bílým jogurtem. Dospělí si přidají chilli olej, děti krutonky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč