Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chačapuri s masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5387 kcal
Bílkoviny 276 g
Sacharidy 454 g
Tuky 253 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na gruzínské placky chačapuri se (stejně jako u jiných národních specialit) kraj od kraje trochu liší. V základní variantě se chačapuri plní imeretinským ovčím sýrem podobným brynze, výborné jsou i s fetou, ale existují i různé obohacené náplně jako ta naše.

Suroviny

Na těsto
+ na poprášení
kefír 125 ml
pokojové teploty
vejce 3 ks
sůl 1 ČL
droždí sušené 5 g
Na náplň
olivový olej 1 PL
nebo jehněčí
česnek 2 stroužky
drcené
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr mletý 2 ČL
chilli sušené 1 ČL
mleté
propláchnuté
z biocitronu
jarní cibulka 3 ks
nakrájené nadrobno
piniové oříšky 50 g
sůl
nebo brynza
Na potření
trochu
rozpuštěné
Na omáčku
ajvar 8 PL
ostrý
rajčatová passata - pyré 4 PL
nakrájená nadrobno

Postup

1

Promíchejte přísady na těsto a řádně propracujte. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zpracovávejte, až bude těsto hladké. Vložte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.

2

Mezitím si připravte náplň. V pánvi na oleji opékejte maso dohněda a vařečkou drťte hrudky. Vsypte česnek, koření a rozinky. Míchejte dalších pár minut, až se koření rozvoní.

3

Vypněte a vmíchejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, jarní cibulku, piniová semena a osolte. Nechte trochu zchladnout.

4

Na omáčku promíchejte nebo promixujte ajvar a rajčatové pyré a vmíchejte polovinu cibule. Zbylou cibulí omáčku ozdobte.

5

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 °C. Rozdělte těsto na 4 díly. Rozválejte každý na pomoučněné pracovní ploše na obdélníky o velikosti zhruba 25 x 40 cm. Na polovinu každého plátu rozprostřete náplň a posypte sýrem. Pláty těsta přeložte přes náplň a pevně uzavřete.

6

Potřete žloutkem prošlehaným s mlékem, dejte do trouby a pečte 20–30 minut dozlatova. Upečené chačapuri vyndejte a potřete máslem. Podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC Můžete zkusit i základní variantu jen se sýrem. Do balkánského sýra, fety nebo brynzy přidejte trochu másla nakrájeného na kostičky, a máte hotovo. Placku na plechu rukama co nejvíc zploštěte a pečte klidně kratší dobu. Sýry lze různě kombinovat, nebo si rovnou vymyslete nové variace, třeba s mozzarellou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...