Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 1 chaloupka

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13946 kcal
Bílkoviny 218 g
Sacharidy 2171 g
Tuky 442 g
Vláknina 153 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O Vánocích si můžete dovolit dělat všechno, co chcete. Třeba místo klasických perníčků upéct perníkovou chaloupku. Užijete si a vaše děti budou výskat blahem. Chce to jen zpomalit a pořádně si to vychutnat.

Suroviny

Na perníkové těsto
máslo 500 g
třtinový cukr 400 g
co nejjemnější, tmavý
zlatý sirup 14 PL
jako golden syrup prodává např. Tesco nebo Marks & Spencer
zázvor (mletý) 8 ČL
Na ozdobu
na případné zředění polevy
cukrové a čokoládové zdobení
kuličky, kytičky, srdíčka, hvězdičky
sušenky
bonbóny
srdíčka MIlka

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Máslo, cukr a sirup dejte do hrnce a na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Mezitím ve větší míse promíchejte mouku, sodu a zázvor. Pak k sypké směsi přidejte rozehřáté máslo s cukrem a vytvořte tuhé těsto. Pokud nebude držet pohromadě, přidejte po kapkách vodu.

2

Přes průhledný papír si z vedlejší strany obkreslete obrys domečku, přeneste ho na karton a vystřihněte. Pak vystřihněte šablony zvířátek, panáčka i panenky a opět si je překreslete na karton. Potom si na karton narýsujte dva obdélníky: první o velikosti 13 × 20 centimetrů (na boky domečku), druhý o velikosti 10 × 20 centimetrů (na střechu). Podle vlastní fantazie si vyrobte také šablony na stromečky, keře a potok.

3

Na pracovní plochu rozložte pečicí papír a přímo na něm rozválejte čtvrtinu až polovinu těsta. Těsto nepodsypávejte moukou – začalo by se rozpadat; pokud se lepí na váleček, rozvalujte ho přes potravinářskou fólii. Pak na něj přiložte obkreslenou šablonu domečku a vyřízněte ji z těsta dvakrát. Pokud máte místo, vyřízněte z těsta i některou z postaviček. Pak postupně rozvalujte zbytek těsta a dvakrát vyřízněte bok, dvakrát střechu a ostatní postavičky, stromky… Perníky přesuňte na plechy i s pečicím papírem a pečte je asi 12 minut.

4

Až perník vychladne, připravte si cukrovou polevu – budete s ní zdobit chaloupku, malovat postavy, slepovat díly domečku a přilepovat sušenky, bonbony či okenice. Na malování je lepší řidší konzistence, naopak při spojování oceníte tužší. Smíchejte bílky s cukrem a lžící utřete dohladka a dobíla. Pokud budete potřebovat polevu naředit, přidejte citronovou šťávu.

5

Nejdřív si část polevy rozdělte do malých mističek, rozmíchejte s barvami a vymalujte postavičky, okenice, stromečky, keře i potok; nechte uschnout. Jestliže chcete používat víc barev, malujte postupně, aby se vám polevy neslily dohromady. Na suché barvy nakreslete kontury a pomocí polevy přilepte bonbony, kytičky a další zdobení. Ozdobte střechu – potřete ji polevou a pak přilepte všechny sušenky, bonbony a ozdoby. Všechny díly nechte jeden den schnout. Pak pomocí polevy spojte jednotlivé díly chaloupky, kromě střechy, k sobě. Opět nechte zaschnout (dovnitř do chaloupky můžete dát krabici nebo polystyren, či boky podepřít skleničkami). Teprve poté (klidně za 5 až 6 hodin) přilepte střechu (krabici nebo kousek polystyrenu z chaloupky nevyhazujte – pomůžete podpírat střechu).

6

Hotovou chaloupku položte na podnos nebo prkno, přidejte postavičky, zvířátka, stromy i keře, potok… Cukrovou polevou na chaloupce dodělejte rampouchy a poprašte ji moučkovým cukrem – sněhovým popraškem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...