Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chlupaté knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 139
Do 45 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1805 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 325 g
Tuky 16 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chlupaté se jim říká kvůli nitkám strouhaných brambor, které z nich trčí jako chlupy. Jakou mouku na chlupaté knedlíky? Čím hrubší mouka, tím nadýchanější knedlíky budou. Čím hladší mouka v těstě, tím lépe budou knedlíky držet. Skvělé budou s jakoukoli.

Suroviny

vejce 1 ks
lze nahradit hrubou (viz Něco navíc)
sůl
zelí kysané 1 bal
K podávání (nemusí být)
na smažení

Postup

1

Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle nebo v robotu. 

Příprava brambor na chlupaté knedlíky

2

Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu vody. Brambory vložte do mísy, osolte, roz­klepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo těsto, o něco hustší než na bramboráky.

3

Namočenými lžícemi odkrajujte a tvarujte z těsta malé šišky a vkládejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pokud nejste tak nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen.

Vaření chlupatých knedlíků

4

Během vaření odšťouchávejte knedlíčky vařečkou ode dna. Vařte je doměkka, zhruba deset až patnáct minut – záleží mimo jiné na jejich velikosti. Měkké knedlíčky cedníkem vyberte, nechte odkapat a pak vložte do pekáčku.

5

V pekáčku knedlíčky zasypte odkapaným kysaným zelím i nakrájenou cibulí a promíchejte. 

Knedlíky s kysaným zelím a uzeninou

6

Jako samostatné jídlo podávejte chlupaté knedlíky s nasekanou cibulkou opečenou na sádle, případně s vyškvařenými kostičkami anglické slaniny. Jsou výborné také jako příloha k pečenému masu.

NĚCO NAVÍC
Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější; jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, mívají ale větší sklon k rozváření.

TIPY

  • Brambory - Na všechny druhy bramborových knedlíků, bramborové placky i bramboráky jsou ideální brambory varného typu BC a C.
     
  • Najisto - Chcete-li mít jistotu, že samotné vaření proběhne k vaší spokojenosti, uvařte nejprve jeden kousek na zkoušku. Pokud bude rozvařený, zapracujte do těsta další mouku. Jestliže bude knedlík na váš vkus příliš tvrdý, přidejte do těsta trochu másla.
     
  • Hromadně - Pokud máte dojem, že byste nestihli sázet knedlíčky přímo do hrnce dost rychle – aby byly jednotlivé kousky stejnoměrně uvařené –, tvarujte je a skládejte s menšími rozestupy na větší prkénko nebo na menší vál. Až budou všechny připravené, přesuňte je opatrně do hrnce s mírně vroucí osolenou vodou.
     
  • Bělení - Brambory můžete pro jistotu strouhat do studené vody se lžící octa, aby se zpomalilo hnědnutí. Potom ale budou vyžadovat zvláštní zacházení – vodu z nich musíte velmi důkladně vymačkat a pak je polít trochou horkého mléka

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

29.09.2015 22:33

Chlupaté knedlíky jak od mé maminky či pratety, babičky, prostě klasická staročeská krmě. Vynikající recept na chlupaté halušky - jak se jim říká u nás ve Slezsku, ale mám je rád i v různých obměnách (např.s vařenými bramborami, nebo s kostičkami osmaženého rohlíku, do těsta vmíchanou listovou zeleninou atd.) Jsou rovněž vynikající jako přílohové
např. k uzenému masu se zelím a p. Já je například zbožňuji, když zbudou od oběda,
rozkrájené na menší kousky a osmahnuté dozlatova na vyškvařené slanině, zapíjené
černou kávou (Meltou).

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...