Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chodské koláče babičky Petra Kotačky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 174
Do dvou hodin Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4679 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 505 g
Tuky 246 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Petr Kotačka vede spolu se svou maminkou pekařství ve Staňkově. Na jeho chodské koláče se vyplatí zajet, a pokud pekařství nemáte cestou, upečte si koláče podle jejich receptu doma. Nezapomeňte na nápadité zdobení, které je právě pro chodské koláče charakteristické. Rázem vás okouzlí nejen chutí, ale i svou krásou.

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
vlažné
máslo 125 g
rozpuštěné
vejce 1 ks
vejce 1 ks
na potření
sůl 1 špetka
tvarohová náplň
povidlová náplň
maková náplň
loupané, na ozdobení
Na polevu
tuzemák

Postup

1

Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.

2

Prosijte mouku a sůl, přidejte vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujte měkké těsto a nechte ho cca 30 minut kynout.

3

Těsto rozdělte na čtvrtiny a vytvarujte bochánky. Položte je na pomaštěný pečicí papír a nechte dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujte na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

4

Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobte pomocí cukrářského sáčku povidlovou a makovou náplní a mandlemi – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo.

5

Pečte, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.

6

Po upečení ještě zatepla zakapejte směsí sladké a zakysané smetany s troškou vanilkového cukru a rumu.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

NÁPLNĚ

  • Tvarohová náplň: Utřete 1 kg tučného tvarohu (balený v kostce), 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a nařeďte smetanou ke šlehání tak, aby se náplň dobře roztírala.
  • Povidlová náplň: Kvalitní švestková povidla propasírujte a dochuťte trochou rumu.
  • Maková náplň: Promíchejte 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, kápněte trochu rumu, zalijte vařící vodou a nechte vychladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...