Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chřestová polévka s krevetami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 913 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 35 g
Tuky 20 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lze ji podávat horkou i zastudena a dá se připravit i z mraženého chřestu.

Suroviny

olivový olej 1 PL
lze nahradit máslem (lepší při podávání zatepla) + navíc na pokapání, opékání krevet
větší, nadrobno
vývar kuřecí 500 ml
lze nahradit zeleninovým
200-250 g, bez dřevnatých konců, na cca 3cm kousky (lze použít baby chřest)
petrželka
pořádná hrst, nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
z poloviny citronu
najemno
krevety 6 ks
střední / velké, vařené, nejlépe oloupané, ale s ocásky
kajenský pepř špetka
nemusí být
petrželka
lze nahradit lístky řapíkatého celeru, k podávání

Postup

1

Ve velkém hrnci na mírném až středním ohni rozehřejte olej či máslo. Vsypte cibuli a opečte ji doměkka za častého míchání, trvá to asi 10 minut. Pak vlijte vývar, zesilte oheň a přiveďte k varu. Vsypte chřest (hlavičky můžete schovat na ozdobení), zmírněte oheň a vařte zhruba 10 minut, aby chřest zcela změkl. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem, vsypte petrželku a znovu promixujte jen tak, aby z petrželky byly v polévce znatelné kousíčky. Podle chuti osolte, opepřete a vlijte citronovou šťávu.

2

Chcete-li polévku jíst zatepla, prohřejte ji, ale už nevařte. Ozdobte každou porci v misce citronovou kůrou a krevetami, krátce opečenými na pánvi na trošce oleje nebo másla (můžete k nim přihodit i odložené chřestové hlavičky), kajenským pepřem a bylinkami podle chuti. Nakonec můžete pokapat troškou oleje nebo rozpuštěného másla.

3

Polévku k podávání zastudena nechte zchladnout, přiklopte a vychlaďte v lednici. Podávejte ozdobené jako výše, ale krevety přidejte vychladlé. Polévka vydrží v chladničce až 2 dny, obložte si ji ale až těsně před podáváním.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...