Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková polévka s kari
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 86
Do 45 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1691 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 165 g
Tuky 44 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čočková polévka s kari zaujme svou exotickou chutí a aromatickým kořením. Tato tradiční indická pochoutka láká svou sytou barvou a bohatou chutí, což ji činí oblíbenou večeří po celém světě. Pokud si libujete v pálivých jídlech, přidejte do polévky z červené čočky nasekanou chilli papričku, případně zjemněte kokosovým mlékem.

Suroviny

vývar zeleninový 750 ml
nebo voda
nebo konzerva loupaných rajčat
mrkev 1 ks
česnek 2 stroužky
kari koření 1 ČL
římský kmín ¼ ČL
mletý
koriandr čerstvý 1 hrst
nebo petrželka
olej 3 PL
sůl
pepř

Postup

1

Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno. Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka. Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na malé kousky.

2

Ve velkém hrnci, který použijete na vaření polévky, osmahněte na oleji nejdřív cibuli, přidejte mrkev, čočku, kari, mletý kmín a nechte dusit na mírném ohni 2 minuty.

3

Poté přidejte rajčata, bobkový list a zalijte asi 0,5 l vývaru nebo vody. Nechte vařit 25 minut. Na závěr přidejte česnek utřený se solí, opepřete a dosolte podle chuti. Těsně před podáváním přidejte čerstvě nasekaný koriandr.

NĚCO NAVÍC
Pokud vás lákají exotická jídla, můžete 250 ml vývaru nebo vody nahradit kokosovým mlékem a přidat nasekanou chilli papričku.

Recept je převzatý z knihy Hravá kuchařka, autorka Ilona Chovancová.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...