Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketové koule s fetou v rajské omáčce
Cuketové koule s fetou v rajské omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cuketové koule s fetou v rajské omáčce

4.2/5 Počet hodnocení: 22
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1293 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 106 g
Tuky 63 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrové koule se schovanými cuketami si ve vzácné shodě zamilují příznivci této zeleniny i ti, kdo jí jinak moc neholdují. V kombinaci s rajčatovou omáčkou a čerstvým pečivem, těstovinami či rýží jsou naprosto dokonalé. V redakci jsem pekáček bagetou vytřeli do sucha!

Suroviny

menší – maximálně 25 cm
sůl 1 ČL
jarní cibulka 3 ks
nakrájená nadrobno
nebo feta, nakrájená nahrubo
strouhanka 75 g
čerstvá (ze 2 rohlíků) nebo cca 100 g obyčejné
chilli sušené ½ ČL
vločky
najemno nastrouhaná z 1 citronu
máta 3 PL
nakrájená nahrubo
vejce 1 ks
pepř
čerstvě mletý
bazalka 1 hrst
k podávání
Na omáčku
olivový olej 1 PL
+ na vymazání
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
nebo pasta z tuby

Postup

1

Připravte omáčku. V rendlíku na oleji opékejte cibuli a česnek zhruba 5 minut dosklovita. Přidejte protlak, balzamikový ocet a cukr, minutu míchejte. Přidejte vývar či vodu, krájená rajčata, sušené bylinky, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte 20 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí. Odstavte a vmíchejte nasekanou bazalku.

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C a nachystejte cuketové koule. Celé cukety nastrouhejte do velké mísy, osolte, dobře promíchejte. Dejte stranou na 15 minut, aby pustily vodu. V čisté látkové utěrce z nich vodu vymačkejte. Mísu vytřete dosucha. Vraťte do ní cuketu, přidejte jarní cibulky, sýr, strouhanku, chilli vločky, citronovou kůru, mátové lístky, vejce a spoustu černého pepře. Důkladně promíchejte, pak rozdělte na poloviny a pak znovu na poloviny a pak každou na 3 díly – získáte tak 12 koulí.

3

Koule vložte do přiměřeně velkého pekáče či více zapékacích nádob, podle potřeby vymazaných olejem. Pečte 20–30 minut, aby koule zezlátly. Pak přidejte omáčku
a vraťte do trouby na dalších 10 minut, aby koule byly uvnitř horké a omáčka bublala. Posypte bazalkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Jako příloha se hodí čerstvé pečivo, těstoviny či rýže, ale skvělé jsou i jen tak s omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...