Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Hodnocení receptu
4.1/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7249 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 625 g
Tuky 448 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mrkev 500 g
mouka celozrnná 300 g
lze nahradit polohrubou
třtinový cukr 280 g
rozinky 1 hrst
rostlinný olej 220 ml
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
zázvor (čerstvý) 1,5 cm
nastrouhaný
Krém
tvaroh 500 g
podle chuti
limetová šťáva
z půlky limetky

Postup

1

Troubu dejte předehřívat na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 24 cm si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Nejdříve si nastrouhejte mrkev a nasekejte ořechy na menší kusy. 

3

Poté si připravte tuhý sníh z bílků. 

4

Vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte olej. V druhé míse si smíchejte všechny sypké ingredience (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, koření). Ty poté přimíchejte do tekuté směsi. Dále jsou na řadě ořechy, rozinky, citrónová kůra, vanilkový extrakt a zázvor a nastrouhaná mrkev. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

5

Těsto vlijete do připravené formy a dejte péct zhruba na hodinu a 15 minut. Ke konci kontrolujte, aby se nepřipeklo.

6

Krém je velmi jednoduchý. Smíchejte ve velké míse tvarohy a kysané smetany. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a cukr dle chuti. Nakonec vmíchejte limetkovou šťávu a krém dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.

7

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte krémem. Nezapomeňte si nechat krém i na vršek dortu a kraje. 

8

Dort nehte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

9

Nakonec ho můžete dozdobit ovocem a mátou nebo pouze směsí ořechů. Kreativitě se meze nekladou!

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč