Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová hořčice s chutí orientu
Dýňová hořčice s chutí orientu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňová hořčice s chutí orientu

3.9/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Na 18–20 skleniček o objemu 210 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3383 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 448 g
Tuky 169 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hořčici oceníte nejen jako doplněk ke grilování. Poslouží i jako skvělá marináda na drůbež či vepřové maso. 

Suroviny

dýně Goliáš, případně směs Goliáše a Hokkaida, oloupaná, očištěná a nakrájená na kostičky na cca 2 x 2 cm (viz Něco navíc)
česnek 1 hlava
celá palice, stroužky oloupané
slunečnicový olej 150 ml
ocet 200 ml
sůl 60 g
hořčice plnotučná 200 g
hořčičné semínko 2 ČL
světlé
pepř celý 2 ČL
černý
garam masala 3 ČL
nebo tandoori masala

Postup

1

Do velkého hrnce vložte dýni a česnek. Přidejte tekuté přísady, pak sypké, hořčici a nakonec koření. Důkladně promíchejte a na mírném plameni vařte odkryté cca 1 hodinu. Občas promíchejte, aby se dýně nepřipálila. 

2

Poté rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci (pokud je odolný proti poškrábání) nebo v jiné vhodné nádobě. Horkou hořčici plňte do čistých vypařených sklenic, uzavřete víčky a sterilizujte 30 minut na 80 °C. Zavařená hořčice vydrží ve spíži nejméně rok. Po otevření skladujte v lednici a snězte do 2–3 týdnů.

NĚCO NAVÍC
Autorka receptu, Štěpánka Pospíšilová, otestovala při výrobě řadu odrůd dýně. Hokkaido je škrobovitá, takže místo hořčice vznikne spíše pomazánka: na hořčici tedy přidejte maximálně třetinu Hokkaida. U máslové dýně dejte pozor na to, aby byla plně zralá, jinak nemá hořčice chuť ani barvu. Nejlepší poměr chuti a konzistence má Goliáš. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč