Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová ‚svíčková‘ omáčka
Dýňová ‚svíčková‘ omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňová ‚svíčková‘ omáčka

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1919 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 238 g
Tuky 78 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svíčková v lehce netradiční podobě zachutná dospělým, ale především dětem. Tradiční knedlíky skvěle zastoupí špecle opečené na másle.

Suroviny

dýně 250 g
máslová, oloupaná
mrkev 60 g
oloupaná
petržel 60 g
oloupaná
celer 60 g
oloupaný
oloupaná
tymián snítky
lístky odrhnuté
kmín ½ ČL
drcený
hořčice plnotučná 1 ČL
pár ks
pepř kuličky
pár ks
vývar hovězí 600 ml
nebo crème fraîche
K podávání
špecle
hotové, opečené na másle, k podávání
uvařené (např. květová špička či loupaná plec)

Postup

1

Z dýně vydlabejte semena a dužinu ostrým nožem nakrájejte na 2cm kostky. Zbylou zeleninu nakrájejte na kostičky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Troubu předehřejte na 170°C.

2

V nádobě s pokličkou, vhodné i do trouby, opékejte 10 minut na másle zeleninu se slaninou dozlatova. Přidejte lístky tymiánu, kmín, bobkový list, citronovou šťávu, hořčici, nové koření a pepř. Zalijte 300 ml vývaru, přiklopte, vložte do trouby a pečte 80 minut.

3

Měkkou zeleninu pak rozmixujte nebo propasírujte spolu s trochou vývaru.

4

Výsledné pyré přiveďte v rendlíku k varu, přidejte smetanu (crème fraîche) a vymíchejte dohladka. Zbytkem vývaru dolaďte hustotu omáčky podle svých představ, dochuťte podle potřeby solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se špeclemi a plátky masa.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč