Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Eklérky s čokoládou a dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Pro zkušené Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6402 kcal
Bílkoviny 238 g
Sacharidy 305 g
Tuky 468 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutí vzdáleně připomínají jemný dýňový koláč, ale jsou mnohem rafinovanější. Jak by řekli Francouzi: Très chic!

Suroviny

Na eklérky
na kousky
mléko 80 ml
vejce 3 ks
Na náplň
dýňové pyré 80 g
(viz Něco navíc)
skořice ½ ČL
mletá
vanilka 1 ČL
mletá
želatina ½ plátku
o pokojové teplotě
Na karamelizovaná semínka
rostlinný olej
na vymazání
med 1 PL
tekutý
dýňová semínka 2 PL
drobná, vyloupaná
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
70%, nasekaná
zlatý sirup 1 PL
sůl vločková
na posypání (lze vynechat)

Postup

1

NA EKLÉRKY smíchejte v rendlíku 100 ml vody, 80 g másla, mléko a 1 lžíci krupicového cukru a na středním plameni přiveďte pomalu k varu. Jakmile se máslo rozpustí, ztlumte plamen na nízký. Vsypte naráz mouku, vařte a vařečkou 2–3 minuty míchejte, až se těsto přestane lepit na stěny a na dně hrnce se vytvoří bílý povlak.

2

Potom sundejte rendlík z ohně a nechte těsto zchladnout na pokojovou teplotu. Pak jej vyklopte do mísy robotu a metlou zašlehejte po jednom vejce, vždy počkejte, dokud se předchozí vejce nevstřebá. Těsto by mělo být hladké a lesklé.

3

Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Naplňte těsto do cukrářského sáčku s širší hladkou špičkou a nastříkejte na plech 12 eklérek o délce 12 cm – na jeden plech se vejde 6 kousků. Mezi eklérkami nechte nejméně 4 cm mezery.

4

Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, dokud se eklérky nenafouknou a nezezlátnou.

5

Vyndejte plechy z trouby a každý kousek po okraji jemně propíchněte špičkou ostrého nože, aby unikla pára. Nechte zcela vychladnout na mřížce.

6

NA NÁPLŇ v míse vyšlehejte společně žloutky, cukr, mouku a dýňové pyré. Smetanu, skořici a vanilku dejte do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu.

7

Hned odstavte, nalijte na dýňovou směs a důkladně metličkou prošlehejte, až se vše spojí.

8

Plátky želatiny namočte do studené vody. Základ na krém vraťte do hrnce a na pomalém ohni za stálého míchání vařte 5–6 minut, dokud krém nezačne houstnout. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ji do krému a míchejte, až se rozpustí.

9

Přelijte krém do menší misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii jako prevenci škraloupu. Nechte vychladnout.

10

Jakmile krém vychladne, promíchejte jej metličkou, aby trochu povolil, a pak do něj vmíchejte mascarpone. Přemístěte pyré do cukrářského sáčku se špičkou ve tvaru hvězdičky a průměru 8 mm. Odložte zatím do chladu stranou.

11

NA KARAMELIZOVANÁ SEMÍNKA menší plech potřete slabě olejem. Použít můžete i silikonovou nepřilnavou podložku. Med a 20 g másla dejte do pánvičky a rozehřejte na střední teplotu. Nemíchejte, ale pánvičkou kružte, až vznikne světlý karamel.

12

Přisypte dýňová semínka a otáčejte pánví tak, aby se rovnoměrně pokryla karamelem. Pak ihned přelijte na plech. Nechte vychladnout.

13

NA POLEVU dejte do misky čokoládu. Smetanu a sirup nalijte do rendlíčku a zahřejte těsně pod bod varu, pak směs nalijte na čokoládu a rozmíchejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

14

Eklérky podélně rozřízněte na polovinu, horní části namočte v čokoládě, nechte přebytečnou čokoládu okapat, položte na mřížku a nechte trochu zaschnout. Spodní část eklérek naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem, přiklopte čokoládovým vrškem, posypte kandovanými semínky, a pokud chcete, i vločkovou solí.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré oloupejte polovinu máslové dýně, nakrájejte ji na kostky a položte v jedné vrstvě na plech. Troubu rozehřejte na 180°C a dýni pečte cca 20 minut, dokud není úplně měkká. Pak ji rozmixujte na dokonale hladké pyré. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...