Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazole vařené ve vývaru doladěné smetanou
Fazole vařené ve vývaru doladěné smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fazole vařené ve vývaru doladěné smetanou

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2540 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 365 g
Tuky 93 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fazole vařené ve vývaru jsou vlastně téměř to samé jako krémová polévka před rozmixováním – čím víc druhů fazolí použijete, tím zajímavější chuti a konzistence se dočkáte. Smetana dodá polévce jemnost.

Suroviny

fazole 400 g
co nejpestřejší směs suchých fazolí, můžete přihodit i vignu mungo nebo cizrnu
vývar kuřecí 2 l
nebo zeleninový
tymián 5 snítek
+ lístky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
sůl vločková
olivový olej panenský
k podávání
čerstvé, bílé, k podávání

Postup

1

Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.

2

V hrnci přiveďte na silném ohni k varu scezené a propláchnuté fazole zalité čistou vodou. Vařte 15 minut, pak vodu slijte, fazole zalijte vývarem a přidejte snítky tymiánu. Přiveďte opět k varu, zmírněte oheň a našikmo přiklopené zvolna vařte na mírném až středním ohni, aby fazole změkly – cca 1,5 hodiny, podle největšího použitého druhu. Během vaření odstraňujte pěnu, která se objevuje navrchu. Zmizí-li vývar dříve, než se fazole uvaří, přilijte horkou vodu. Až budou fazole hotové, odstraňte tymián, osolte, opepřete, odstavte a nechte rozležet 30 minut.

3

Pak vraťte na oheň a přiveďte k mírnému varu. Vmíchejte smetanu, prohřejte, ale nevařte. Dolaďte solí a pepřem. Podávejte posypané čerstvými lístky tymiánu a vločkovou solí podle chuti, pokapané olivovým olejem. Přikusujte pečivo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč