Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Finské skořicové šneky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 57
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4244 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 505 g
Tuky 185 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skořicové šneky jsou hitem v celé Skandinávii. Provedení se v jednotlivých zemích liší jen v drobnostech a také ve způsobu tvarování těsta. Ve Finsku jim říkají korvapuusti a krájejí je na výšku.

Suroviny

Na těsto
mléko 200 ml
droždí čerstvé 21 g
1/2 kostky
sůl 1 špetka
kardamom 1 ČL
mletý
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 rozšlehané na potření
cukr
perlový (granulovaný) cukr, na posypání
Na náplň
máslo 100 g
změklé
mletá, nebo podle chuti
kardamom 1 ČL
mletý

Postup

1

Na těsto v rendlíku ohřejte mléko a dejte do něj rozpustit máslo, směs by měla být vlažná. Do mísy nasypte cukr a rozdrobte droždí, pak přilijte směs mléka a másla a počkejte, až začnou kvasnice pracovat a objeví se bublinky.

2

Do mísy ke směsi přisypte mouku se solí a kardamomem, přidejte vejce a hněťte, dokud nevypracujete hladké a nelepivé těsto. Pak jej přikryjte a nechte kynout; těsto musí zhruba zdvojnásobit svůj objem.

3

Na náplň smíchejte máslo s cukrem, skořicí a kardamomem. Těsto rozválejte na placku o tloušťce 5 mm a potřete ji náplní. Pak ji srolujte jako roládu a nožem nakrájejte cik cak na trojúhelníčky, každý o váze přibližně 40–50 g. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě dalších 15 minut kynout.

4

Mezitím troubu rozehřejte na 220 °C. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte granulovaným cukrem a pečte 6–8 minut dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč