Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Geniální dort - základní recept
sponge
ZDROJ: Nick Fewings/Unsplash
sdílet:

Geniální dort - základní recept

4.1/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5174 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 520 g
Tuky 298 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moučník s džemem a jednoduchým máslovým krémem se hodí k odpolednímu čaji i jako pohoštění pro přátele. Victoria Sponge Cake je léty prověřený geniálně jednoduchý a geniálně lahodný dezert, který milovala už britská královna Viktorie.

Suroviny

Na korpus
máslo 200 g
změklé + na vymazání
vejce 4 ks
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
rovné
Na náplň
máslo 100 g
změklé
prosátý
vanilka 1 špetka
mletá
jahodový džem 1 sklenka
na ozdobení

Postup

1

Rozehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na korpus a utřete je dohladka. Mouku s kypřícím práškem vmíchejte až nakonec.

3

Rozdělte těsto do forem, uhlaďte špachtlí nebo spodkem lžíce a pečte zhruba dvacet minut, dokud dort nezezlátne a není pružný. (Můžete do moučníku zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, je hotovo.) Nechte korpusy vychladnout.

4

Pusťte se do náplně. Třete máslo, dokud není hladké a krémové, a postupně k němu přidávejte moučkový cukr i mletou vanilku.

5

Takto vzniklým krémem potřete jeden z korpusů. Na krém pak přijde vrstva džemu a úplně navrch druhý korpus.

Před servírováním můžete dort poprášit moučkovým cukrem. Ve vzduchotěsném obalu a v chladu vydrží i dva dny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

14.12.2021 18:12
2 celé kypřící prášky?
15.12.2021 14:00

Dobrý den,
moc děkujeme za upozornění na chybějící jednotku, už je doplněna. Do těsta patří 2 lžičky kypřicího prášku.

redakce Apetitu

04.05.2009 21:24
No, já tedy nevím..Mělo to být něco rychlého a ejhle..Těsta se mně zdálo málo, tak jsem udělala z jedné a půl dávky.No, to zase bylo asi moc, jelikož po naplnění toho bylo do pusy až moc.No a hlavně se mně spatně vyklopil a bylo to ,no na pohled k pláči, ale na chuť prý paráda. Zmizel i takto splichtěný hned..
08.10.2008 15:32
Ten dort je vynikající. Zatím jsme měli jen banánovo-karamelový, ale o to častěji:-) Což je v naší rodině čokoholiků opravdu něco vyjímečného, dort bez čokolády a přesto se těší takovému úspěchu... :-) Chystám se vyzkoušet pistáciovou variantu...tak jsem zvědavá ;-) Hezký den, Katy
02.02.2008 11:56
Tak jsme do skupiny vyzkoušených po čokoládovém a banánovo-karamelovém přiidali kávovo-ořechový a opět musím říct, že je to opravdu geniální! Ale banán-karamel stále vede. Už ho děláme i známým na zakázku :-))
03.09.2007 14:05
Recept se nachází v č.8/05, str.49

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...