Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami
Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami

4.7/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2161 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 262 g
Tuky 82 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží bylinková omáčka chimichurri skvěle doplní i klasiku v podobě grilované panenky a pečených brambor. 

Suroviny

sůl
rostlinný olej
na zakápnutí
hnědý cukr 2 PL
paprika mletá uzená 2 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
najemno nastrouhaná z 1 citronu
olivový olej 2 PL
cca 700–800 g
Na bylinkovou chimichurri
olivový olej ¼ hrnku
vinný ocet červený 3 PL
petrželka ½ hrnku
hladkolistá, nadrobno nasekaná
nakrájená nadrobno
oregano 2 PL
čerstvé, lístky překrájené nahrubo
česnek 2 stroužky
drcený
chilli sušené 1 špetka
vločky

Postup

1

Brambory omyjte (a případně oloupejte) a překrojte nejdříve na polovinu, poté nakrájejte na silnější plátky. Povařte cca 10 minut ve vroucí osolené vodě, poté slijte, vsypte do pekáčku, zakápněte olejem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte dozlatova.

2

V menší misce promíchejte cukr, papriku, římský kmín, citronovou šťávu a 1 lžičku soli. Přilijte olivový olej, promíchejte a směsí potřete panenku. 

3

Rozpalte gril a maso na něm ze všech stran opékejte. Do růžova propečená panenka bude mít ve středu teplotu 60 °C. Pokud ji budete dělat na pánvi (nejlépe nerezové či litinové), zprudka ji opečte a poté dejte dopéct do trouby vyhřáté na 200 °C na cca 15 minut. 

4

Na bylinkovou chimichurri smíchejte v misce všechny ingredience. 

5

Panenku nechte 10 minut odpočívat a poté nakrájejte na silnější plátky. Podávejte s bylinkovou chimichurri a bramborami.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč