Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná polévka se třemi druhy masa a s rýží – stačí taková, kterou máte doma.
Suroviny
Postup
Ve velkém kastrolu na středním ohni opečte klobásku za stálého míchání dohněda.
Klobásu vyjměte a osušte na papírových utěrkách, kastrol nechte, jak je. Klobásku odložte.
Ve vypečeném tuku opékejte kuře na středním ohni 5 minut, aby zhnědlo. Vyjměte ho na papírové utěrky, výpečky nechte v kastrolu.
Do kastrolu dolijte olej, aby bylo tuku celkem asi 120 ml, vsypte mouku a na středním ohni 15—20 minut míchejte, až jíška získá čokoládovou barvu.
Vmíchejte cibuli, papriku, řapíkatý celer a za častého míchání 8 minut opékejte doměkka (nebo kratší dobu – záleží, kolik máte odvahy, jíška totiž nesmí zhořknout).
Postupně vlijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu, vložte kuře, česnek, bobkové listy, worcesterskou omáčku, kreolské koření, sušený tymián a pálivou omáčku.
Zmírněte oheň a za občasného míchání zvolna hodinu vařte. Vyjměte kuře a nechte zchladnout.
Maso vykostěte, nakrájejte na nudličky a vraťte do polévky. Přidejte krevety a 5 minut prohřívejte.
Odstraňte bobkové listy a odstavte. Podávejte na kopečku rýže, posypané kolečky klobásy a cibulky.
NĚCO NAVÍC
Gumbo je polévka, ve které stojí lžíce. V Americe do ní nejraději dávají rýži z vlastní produkce, ale nebrání se experimentům s tím, co je právě po ruce. Hodí se jakákoli rýže spíše dlouhozrnného typu, včetně basmati, jasmínové nebo obyčejné.