Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Heřmánková panna cotta s blumami a medovým rozvarem
Heřmánková panna cotta s blumami a medovým rozvarem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Heřmánková panna cotta s blumami a medovým rozvarem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3154 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 157 g
Tuky 101 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Heřmánková panna cotta? Ano! Spojení heřmánku s medem vám možná připomene dětský čaj, v kombinaci se smetanou jde však o lahodný a překvapivě rafinovaný dezert. 

Suroviny

mléko 100 ml
jedlé květy 20 g
sušené heřmánkové květy (lze koupit i jako sypaný čaj, případně v sáčcích, viz Něco navíc)
želatina 3 plátky
rostlinný olej
neutrální chuti, na vytření formiček
med 4 PL
bluma 150 g
nakrájená na klínky

Postup

1

Zahřejte v rendlíku mléko, smetanu a cukr těsně pod bod varu. Vložte do horké směsi sušené květy heřmánku, přiklopte a nechte 10–15 minut macerovat.

2

Mezitím dejte nabobtnat želatinu do trošky studené vody. 

3

Přelijte ovoněnou mléčnou směs přes síto do čisté mísy a květy heřmánku v sítu pomačkejte, aby uvolnily co nejvíce vůně a chuti.

4

Želatinu vymačkejte a vložte do teplé směsi a míchejte do rozpuštění. Formičky vymažte slabě olejem a následně je vytřete papírovou utěrkou, aby na dně a stěnách ulpěl co nejtenčí film. (Pokud nehodláte panna cottu z formiček vyklápět, můžete tento krok vynechat, případně použít formičky ze silikonu, které není nutné vymazávat.) Přelijte směs do 4–6 formiček podle velikosti a dejte vychladit do lednice na nejméně 3 hodiny, klidně ale přes noc. 

5

Vlijte do rendlíku med, přidejte javorový sirup a pomalu zahřívejte, až se spojí. Pak odstavte a nechte zchladnout. 

6

Ztuhlou panna cottu vyklopte na talíř, ozdobte blumami a přelijte medovým rozvarem.

NĚCO NAVÍC
Na panna cottu můžete použít i hrst čerstvých květů heřmánku, v tom případě je však macerujte ve smetaně přes noc zastudena. Chuť panna cotty z čerstvých květů je mírně odlišná a více medová. Pokud máte naopak k dispozici pouze sáčkový čaj, počítejte s tím, že čajových pytlíčků je potřeba na uvedenou gramáž poměrně hodně, kolem 10–15 kusů. Intenzitu bylinného aromatu samozřejmě můžete uzpůsobit své chuti. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...