Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hoppin' John
ZDROJ: Apetit
sdílet:
1.9/5 Počet hodnocení: 243
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2880 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 485 g
Tuky 35 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hoppin' John, známý také jako hrách a rýže z Caroliny (státu), je luštěninový pokrm s rýží podávaný v jižanských státech USA. Přestože jste o něm možná nikdy neslyšeli, není se čeho bát. Recept je jednoduchý, suroviny máte pravděpodobně doma a výborně si pochutnáte.

Suroviny

fazole černooké 250 g
v suchém stavu, namočené přes noc
slanina 200 g
v celku, nakrájená na kostky či špalíky
nakrájené nadrobno
zbavená semínek, nakrájená nadrobno
zbavená semínek, nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
tymián sušený 1 ČL
chilli sušené ½ ČL
vločky
vývar 1,5 l
nesolený, nebo voda
mražená kukuřice 200 g
prolitá horkou vodou a scezené
nakrájený nadrobno (lze nahradit hlávkovou kapustou nebo růžičkovou)
sůl
chilli sušené
koření
K podávání
rýže 250 g
v suchém stavu, uvařená podle návodu na obalu
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na kolečka
petrželka
hladkolistá
nebo jiná chilli omáčka

Postup

1

Černooké fazole sceďte, zalijte v rendlíku čerstvou vodou, přiveďte k varu a vařte 10 minut, zase sceďte a zatím odložte.

2

Ve velkém rendlíku nebo v hrnci krátce nechte slaninu pustit tuk, pak přidejte cibuli a krátce opečte. Přidejte okapané fazole, papriky, řapíkatý celer, bobkový list, tymián a chilli vločky, zalijte vývarem či vodou, aby vše bylo ponořené, přiveďte k varu a vařte asi 1 hodinu (nebo podle návodu na obalu), aby vigna čínská změkla. Pak vsypte kukuřici a kadeřávek a ještě pár minut povařte, aby se vše prohřálo.

3

Pokud zbývá příliš mnoho tekutiny, sceďte ji a trochu ji svařte v rendlíku, poté částí opět zvlhčete vařenou směs (zbytek lze použít druhý den do polévky). Dosolte a ochuťte chilli kořením.

4

Podávejte v miskách či hlubokých talířích rozprostřené na rýži, podle chuti ozdobené jarní cibulkou a petrželkou a s pálivou omáčkou na doladění.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...