Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houskový knedlík podle Milana Peška
Houskový knedlík podle Milana Peška
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houskový knedlík podle Milana Peška

4.3/5 Počet hodnocení: 110
Do 90 minut Snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3945 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 730 g
Tuky 48 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houskové knedlíky podle Milana Peška si zamilujete – jsou jednoduché, nadýchané, zkrátka nejlepší česká příloha k tradičním omáčkám. Přípravy kynutého těsta se bát nemusíte. V podrobném návodě vás provedeme krok za krokem tak, že kynuté knedlíky zvládnou uvařit i začátečníci. Těsto zadělávejte dlouho – mělo by být hladké, nelepivé a zároveň hodně měkké. Hustota se upraví ještě při kynutí, kdy vlhkost vstřebá suchá houska. Pokud použijete čerstvé pečivo, snižte množství tekutiny.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 850 g
mléko 150 ml
vlažné
voda 500 ml
vlažná, lze nahradit mlékem
čerstvé
je-li žloutek bledý, jinak nemusí být
housky 180 g
tvrdší, z předešlého dne nebo oschlé
sůl

Postup

1

Udělejte kvásek V misce rozmíchejte nadrobené droždí se špetkou cukru a trochou vlažného mléka. Teplota mléka nesmí být vyšší než 37 °C, jinak kvasinky zahynou a kvásek nevyběhne. Přisypte hrstku mouky, přilijte zbytek mléka, rozmíchejte a nechte v teple vzejít – na hladině se objeví bubliny.

2

Nakrájejte housku Housky nakrájejte na stejnoměrné, zhruba 1 cm silné plátky. Položte je na sebe a rozkrájejte na proužky. Ty pak napříč nakrájejte na kostičky. Pokud máte čerstvé housky, kostky rozložte na plech a nechte v teplé troubě nebo do druhého dne oschnout.

3

Zadělejte těsto Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a nahřejte ji na kamnech nebo ve vlažné troubě. „Má pak lepší konzistenci a lépe kyne,“ říká Milan Pešek. Rozmíchejte žloutek ve vodě nebo mléce, přilijte k mouce i s vykynutým kváskem a vypracujte vláčné hebké těsto, které nelepí. Trvá to dost dlouho a v robotu to jde lépe než ručně.

4

Zapracujte housku Kostičky housky předem prosejte sítem, aby se do těsta nedostaly drobky. Pak pečivo přisypte k těstu a na vále ručně zapracujte do těsta. Mozaika v knedlíku tak bude krásně pravidelná a housky se do těsta nerozdrolí.

příprava houskových knedlíků

5

Nechte kynout Těsto vraťte do mísy, poprašte lehce moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti (ale ne v průvanu). Doba kynutí záleží na teplotě; počítejte zhruba s hodinou. Během kynutí těsto několikrát otočte. Knedlíky z dobře vykynutého těsta si zachovají lepší tvar.

6

Rozdělte těsto Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu, lehce propracujte a rozkrájejte na čtyři stejně velké díly. Z těch postupně vytvořte hnětením čtyři hladké bochánky. Jeden po druhém je nataženými dlaněmi rozválejte na stejně velké šišky o průměru asi 5 cm.

7

Vytvarujte šišky Špičky knedlíků na koncích zploštěte nebo lehce zatlačte dovnitř, aby měl knedlík i na koncích stejný průměr jako uprostřed; knedlíky se tak stejnoměrně uvaří. Vyválené knedlíky přesuňte na pomoučněný plech a přikryjte utěrkou, aby neoschly. Nechte je ještě 10–20 minut kynout, případně je pootočte, aby nebyly z jedné strany ploché. Přiveďte ve velkém kastrolu k varu dostatečné množství vody a osolte ji.

 
8

Uvařte knedlíky Knedlíky můžete vařit najednou anebo nadvakrát, záleží na velikosti kastrolu – důležité je, aby mohly šišky ve vodě volně plavat. Nechte je sklouznout do vroucí vody, a jakmile voda začne vřít, ztlumte plamen a knedlíky zlehka vařečkou nadzdvihněte ode dna. Během vaření je opatrně několikrát otočte. Při vytahování je ihned propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára a nepřevařily se. Pak je nakrájejte, nejlépe nití.

tvarování houskových knedlíků

Video převzato z TopRecepty.cz

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...