Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí na pivu s čedarovými knedlíčky
Hovězí na pivu s čedarovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí na pivu s čedarovými knedlíčky

4/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3662 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 357 g
Tuky 129 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokrmy na bázi gulášů jsou pro pomalý hrnec jako stvořené a maso z nich se rozplývá. Doplnili jsme dokonale měkké hovězí na pivu knedlíčky s čedarem, které strukturou připomínají čerstvé houstičky – jsou tudíž dobré i zastudena.

Suroviny

kližka 700 g
či jiný řez hovězího masa vhodný na dušení, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na opečení
nasekaná nahrubo
typu porter nebo stout
nakrájené na čtvrtky
česnek 2 stroužky
drcené
tymián 2 snítky
vývar hovězí 500 ml
hnědý cukr 2 ČL
hořčice kremžská 2 ČL
worcesterská omáčka 1 ČL
jarní cibulka
či pažitka, na ozdobení
Na knedlíčky
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
ztuhlé z mrazáku, aby šlo strouhat
nastrouhaný najemno
pažitka 1 PL
nadrobno nasekaná
sůl

Postup

1

Hovězí maso osolte, opepřete a obalte ve 2 lžících mouky. Na pánvi (nebo přímo v hrnci, pokud to model přístroje umožňuje), rozehřejte trochu oleje a opečte na něm cibuli dosklovita. Vyjměte ji, přilijte olej, v několika dávkách opečte maso dohněda a dejte stranou. Vlijte do pánve pivo a vařte pár minut na vyšší teplotu, aby se odvařila část alkoholu a rozpustily se přípečky. Pak odstavte.

2

Do pomalého hrnce vsypte opečenou cibuli i maso, houby, česnek, tymián a bobkové listy. Zaprašte zbývající moukou a promíchejte. Smíchejte dohromady pivo z pánve s vývarem, cukrem, hořčicí a protlakem a nalijte na maso (nebo jednoduše přidejte suroviny do hrnce k pivu). Zavřete a nastavte hrnec na 6 hodin na nízký stupeň (low). Po uvaření odklopte a dochuťte worcesterskou omáčkou, zamíchejte.

3

Před dokončením masa připravte knedlíčky. Troubu rozehřejte na 160°C. Mouku vsypte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem. K mouce nastrouhejte ztuhlé máslo. Přidejte sýr, pažitku a trošku soli, opatrně vlijte přibližně 3 lžíce vody, abyste vytvořili měkké a tvárné těsto. Rozdělte na 8 stejných částí a vyválejte z nich kulaté knedlíčky. Dejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě cca 20 minut dozlatova. Podávejte k hovězímu masu na pivu, můžete ozdobit jarní cibulkou či pažitkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...