Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí pupek se žampionovou omáčkou
Hovězí pupek se žampionovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

4.3/5 Počet hodnocení: 31
Do 20 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15934 kcal
Bílkoviny 553 g
Sacharidy 1752 g
Tuky 627 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vařený čerstvý pupek je v kombinaci s klasickými českými omáčkami nepřekonatelný.

Suroviny

hovězí
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
celer ¼ ks
celé kuličky
sůl
pepř mletý
Na omáčku
drobné
máslo 100 g
plus lžíce navíc
menší, nadrobno
Na karlovarské knedlíky
petrželka svazek
hladkolistá
vejce 5 ks
máslo 150 g

Postup

1

Maso dejte do velkého hrnce spolu s nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí v celku a kořením a vše zalijte 2 litry vroucí vody. Osolte a vařte doměkka, trvá to asi hodinu a půl.

2

Pak maso vyjměte a dejte stranou. Jakmile částečně zchladne, podle potřeby ho očistěte od šlach a pokrájejte na plátky. Vývar přeceďte a uchovejte.

3

Připravte si knedlíky: rohlíky pokrájejte na kostičky, osolte je, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a pokropte smetanou. Žloutky promíchejte se 150 g rozpuštěného másla. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Rohlíky promíchejte se žloutky, pak opatrně zapracujte sníh.

4

Na dvou zvlhčených utěrkách vytvarujte 2 knedlíky, zabalte je a na koncích utěrky svažte kuchyňským provázkem. Vařte 25 minut ve vroucí osolené vodě. Vyjměte, rozbalte a nakrájejte na plátky.

5

Na omáčku očistěte žampiony. Hlavičky rozkrájejte na čtvrtky a nožičky nadrobno. Na 100 g másla osmahněte cibuli a nožičky žampionů dozlatova; trvá to asi 4 minuty.

6

Zaprašte hladkou moukou a míchejte ji minutu, až zbělá a začne pěnit. Zalijte litrem prochladlého vývaru z pupku. Rozmíchejte a vařte za občasného míchání 20 minut. Osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Přeceďte a už jen prohřejte.

7

Na zbylé lžíci másla opékejte hlavičky žampionů asi 3 minuty dozlatova a dejte stranou. Na talíře rozdělte maso a knedlíky, maso posypte opečenými žampiony a přelijte omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...