Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hráškové rizoto s krabem
Hráškové rizoto s krabem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Hráškové rizoto s krabem

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3087 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 420 g
Tuky 87 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak vypadá jaro na talíři? Třeba jako svěže zelené hráškové rizoto! Je skvělé samo o sobě, ale pokud mu chcete dodat trochu šťávy navíc, doplňte ho pikantní krabí salsou.

Suroviny

olivový olej
na opékání
nakrájená na tenká půlkolečka
jarní cibulka 1 svazek
natenko
rýže arborio 350 g
česnek 2 stroužky
drcené
vývar kuřecí 1,1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 150 g
nastrouhaný + navíc k podávání
z 1/2 citronu
klínky k podávání
Na zelenou omáčku
mražený hrášek 150 g
rozmrazený
olivový olej panenský 60 ml
Na krabí salsu
nakrájená nadrobno
krab 200 g
bílé krabí maso z konzervy nebo mražené (viz Něco navíc)
červená, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
z 1/2 citronu

Postup

1

Ve velkém kastrolu či hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte trochu oleje a opékejte cibuli i jarní cibulku 5 minut do změknutí. Zesilte oheň na střední, vsypte rýži a česnek, opékejte 1 minutu, aby rýže začala sklovatět. 

2

Vlijte víno a nechte za stálého míchání skoro odpařit. Zmírněte oheň a po naběračkách přilévejte vývar, vždy až se předchozí vstřebá, pravidelně míchejte. Osolte a opepřete.

3

Na zelenou omáčku dejte špenát, hrášek, olivový olej a 100 ml vody do mixéru či food processoru. Rozsekejte na hladkou omáčku. 

4

Až vlijete všechen vývar a rýže bude skoro al dente (trvá to 20–25 minut), vmíchejte zelenou omáčku. Míchejte ještě 5 minut, pak vmíchejte hrášek, parmazán, citronovou šťávu a smetanu. Dosolte, dopepřete a vařte cca 5 minut, aby se hrášek prohřál a rýže změkla. 

5

Smíchejte suroviny na krabí salsu. Rizoto rozdělte do misek, na něj naneste salsu. Do- plňte klínky citronu a dalším parmazánem.

NĚCO NAVÍC
Krabí maso lze nahradit okapaným tuňákem z konzervy či nadrobno nasekanými surimi tyčinkami.

Recept a fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...