Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškový koláč s datlemi a sezamem
Hruškový koláč s datlemi a sezamem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hruškový koláč s datlemi a sezamem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4073 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 416 g
Tuky 224 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hruškový koláč je klasika, ale kombinace hrušek, datlí a sezamu je originální a neokoukaná a nejlépe vynikne, když necháte koláč pořádně vychladnout a chutě krásně prolnou.

Suroviny

Na těsto
+ na poprášení
sůl 1 ČL
sezamová semínka 35 g
+ navíc na posypání (nejlépe mix černých a bílých)
máslo 225 g
vychlazené a nakrájené
voda 60 ml
ledová
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na náplň
+ na posypání
sůl ¼ ČL
hruška 650 g
plody zbavené jádřince, oloupané a nakrájené na 2,5cm kousky (hmotnost po očištění)
datle 200 g
vypeckované a nakrájené na malé kousky

Postup

1

V míse promíchejte metlou či vidličkou mouku, sůl, cukr a sezam (těsto můžete vypracovat i v robotu). Přidejte máslo a příborovým nožem vyrobte drobenku s pár kousky másla o velikosti hrášku. Pak po lžících přilévejte vodu a zapracovávejte ji vidličkou, až vznikne drolivé těsto, podle potřeby lze přidat až 2 lžíce vody navíc. Rozdělte ho na půl a každý kus zvlášť zabalte do potravinářské fólie. V ní těsto zploštěte na dis- ky. Dejte na 2 hodiny do chladničky.

2

Na ploše poprášené moukou rozválejte 1 kus těsta na kolo o průměru cca 34 cm. Vyložte jím koláčovou formu o průměru cca 25 cm. V míse smíchejte metlou či vidličkou mouku, cukr, mleté nové koření a sůl. Přidejte hrušky a datle, protřeste či rukama promíchejte, ale nepromačkávejte. Přesuňte do formy. Troubu předehřejte na 180 °C.

3

Na ploše poprášené moukou rozválejte druhý kus těsta na kolo o průměru cca 32 cm. Položte na koláč jako pokličku a seřízněte přečnívající okraje na cca 2,5 cm. Okraje spojte a ozdobně zvlňte apod. Do těsta vyřízněte uprostřed křížový otvor, aby během pečení unikala pára. Dejte na 15 minut do mrazáku. 

4

Pak potřete vejcem a posypte dalším sezamem a trochou cukru. Formu postavte na plech a pečte dozlatova a tak, aby náplň bublala, 40–50 minut. Pokud by povrch příliš rychle tmavl, zakryjte volně alobalem. Nechte chladnout na mřížce aspoň 2 hodiny, ale nejlépe nechte úplně vystydnout. Skvělý je i druhý den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...