Pravé išlské nebo išelské cukroví pochází z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. Kolečka křehkého kakaového těsta jsou spojená ořechovou nádivkou a ozdobená čokoládovou polevou a ořechem.
Suroviny
Postup
Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne.
Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte plát silný asi 3–4 mm a z něj vykrajujte kolečka o průměru asi 3 cm. Přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut dozlatova.
Nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte oříškovou nádivku. Žloutky, cukr a vanilku asi 10 minut třete. Pak přidejte rum, 20 g džemu a lískové oříšky. Pokud je nádivka příliš hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky. Na dohuštění nádivky lze použít i mleté dětské piškoty či strouhaná nepovedená kolečka.
Třetinu koleček potřete oříškovou nádivkou a další třetinu džemem, opatrně spojte nádivkou a džemem k sobě (džem bude nahoře). Slepená kolečka potřete oříškovou nádivkou, poslední třetinu koleček džemem, slepte nádivkou a džemem k sobě (džem bude opět nahoře) a nechte ztuhnout.
Nakonec namočte vršek cukroví do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami vlašských ořechů a nechte dobře zaschnout. Skladujte v chladu.
NĚCO NAVÍC
Na polevu rozehřejte v rendlíku 100 g másla, přidejte 100 g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte a míchejte dohladka.
Komentáře
Prosím, jak dlouho je možné dortíky skladovat? Vzhledem k použití syrového bílku?
Dobrý den, Veroniko,
naplněné dortíky skladujeme v lednici a to maximálně týden. Rozhodně volte vejce z ověřeného chovu, který je hlídán a testován (pro tento případ bohužel ideálně českého klecového). Můžete žloutky s cukrem šlehat nad vodní parou, i když samozřejmě ani to není zaručená ochrana. Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu