Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italské rizoto s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 37
Do 75 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 345 g
Tuky 140 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na krémové italské ‚risotto‘ stojí na skvělé rýži, silném vývaru a vynikajícím parmazánu. A také na troše trpělivosti: než rýže dosáhne perfektní konzistence, nesmíte od vaření italského rizota s hráškem odejít. Připravte si jednoduché italské rizoto, provedeme vás krok za krokem a výsledkem ohromíte sebe i své blízké.

Suroviny

rýže 320 g
na rizoto (viz Tip Apetitu)
hrášek 400 g
čerstvý nebo mražený
co nejlibovější, ideálně italská pancetta
olivový olej extra panenský 40 ml
petrželka 1 hrst
jemně sekaná
suché
vývar 750 ml
drůbeží nebo zeleninový na podlévání rýže
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhaný, na ozdobu

Postup

1

Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu olivového oleje i másla a osmahněte na nich jemně nakrájenou slaninu. Vsypte nakrájenou cibuli a petrželku.

2

Přisypte rýži a za stálého promíchávání ji několik minut pražte, aby se zrníčka stejnoměrně obalila a zatáhla; to je jeden z klíčových kroků ke správné konzistenci pravého italského rizota.

3

Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odpařit, aby z něj zbylo jen to nejcennější: koncentrované aroma. Do kastrolu teď přilijte naběračku horkého vývaru a všechno dobře promíchejte. Zrnka rýže ho budou pomalu absorbovat a nabobtnávat. Kolem desáté minuty varu už můžete ochutnávat, zda je rýže na skus, tedy vláčná, ale uvnitř pevná.

4

Podle potřeby přilévejte vývar – v takovém množství, aby ho rýže stačila absorbovat. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, vmíchejte hrášek. Rizoto dochuťte solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem. Bude pak náležitě vláčné a krémové.

5

Parmazán můžete vmíchat do rizota, rizoto jím před podáváním posypat nebo z něj připravit efektní dekoraci – parmazánové placičky. Lžící udělejte na pečicí papír hromádky a dejte zapéct do trouby. Poté nechte placičky vychladnout a ozdobte jimi finální porkm. 

Tip Apetitu:
Na italské rizoto se hodí druh rýže arborio či carnaroli, De Cecco, prodávají specializované prodejny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

01.10.2021 09:08
..a 20 ml vína asi taky nebude úplně správně množství 😳
05.10.2021 09:12

Dobrý den, 
recept je z roku 2005, ale dohledali jsme ho v tištěném archivu a množství vína sedí. Je to recept italského šéfkuchaře a skutečně přidává jenom střik vína. Také nás to překvapilo. 

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

25.06.2007 19:33
a kde je ten hrasek a parmazan no kazdopadne vim ze se tam pridaji ale mohlo to tam byt i napsane
21.04.2009 14:24
Parmazán je na ozdobu, to tam píšou, ale kdy a jak se přidá hrášek, jsem taky marně hledala.
14.01.2015 15:06

No, já bych řekla, že vzhledem k tomu, že je již povařený, se tam přidává až na konec - stejně jako parmazán

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...