Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jabkance
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 28
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1977 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 219 g
Tuky 74 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specialita z České Třebové, jež není z jablek, ale z brambor, kterým se říkalo také zemská jablka. Základ je mít dobré brambory, do těsta se totiž nepřidává žádná mouka.

Suroviny

varný typ B
ve fólii
povolené + dostatek rozpuštěného másla na polití
+ na posypání
vanilková pasta 1 ČL
rozinky 1 hrst
namočené v rumu

Postup

1

Brambory uvařte ve slupce, nechte je vychladnout a oloupejte. Mezitím dejte do misky tvaroh, máslo, žloutky, moučkový cukr, vanilku a rozinky a smíchejte dohromady.

2

Nastrouhejte brambory najemno nebo je prolisujte. Hmotu dejte na vál či do mísy a pomocí paličky nebo tlouku (paličkou na vále, tloukem v míse) brambory tlučením zpracujte na poddajné těsto.

3

Připravte si k ruce mouku. Z těsta odeberte kuličku, na pomoučněné dlani vytvarujte placičku, naplňte tvarohem, přehněte do tvaru šátečku a utěsněte okraje. Hotové šátečky odkládejte na moukou poprášenou pracovní plochu.

4

Nepřilnavou pánev pořádně rozpalte nasucho. Opatrně podeberte jabkance obracečkou a opékejte je z obou stran nasucho dozlatova. Nepečte moc jabkanců najednou, jinak se na pánvi špatně obracejí a těsto se snadno natrhne. Hotové skládejte na talíř, polijte pořádně máslem, posypte cukrem a jezte teplé.

NĚCO NAVÍC
Tradiční je náplň jen z tvarohu, ale vyzkoušet můžete i povidla.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč